Aegina - et lille hop fra Athen

 

                                                                                                           Johnni Balslev ©


Skibets brølende motorer aftager til en sagte knurren, da vi glider ind til molen. Farverige fiskerbåde danner baggrund for den lille flok mennesker, der er mødt op i middagsheden. 


Lidet aner vi, at vi skal møde et ægtepar, der kan matche Cybil og Basil i Halløj på Badehotellet .


Den hyggelige, børnevenlige sandstrand har gjort Agia Marina til Aeginas turistcentrum. Af uransagelige årsager er mange hoteller imidlertid bygget, så de skygger for både hinanden og udsigten til den idylliske bugt. Det har medført hoteldøden for flere af dem. Alligevel viser byen sig at have en afslappet atmosfære med et godt udvalg af restauranter og barer i alle prisklasser.


Lokalmiljøet begrænser sig til nogle få butikker, hvor den harpikstilsatte hvidvin Retsina stadig hældes på flasker af ubestemmelig herkomst. Så kommer den på vægten. En rigtig lokal Retsina købes i kilo, ikke liter. Prisen er ca 16 kr pr kilo. Og så er retsinaen en fin tørstslukker sammen med feks. en Gyros. Gyros minder noget om en Shawarma og koster ca 12 kr på restaurant. Retsina og Gyros klæder hinanden som en god frokostkombination.


På denne side af Aegina er det et absolut must at besøge det antikke og meget velbevarede Afaia-tempel på en lille bjergtop bag Agia Marina. Det smukke tempel har en betagende udsigt over mod fastlandet. Templet for en af Zeus’ døtre blev opført omkring 490 f.Kr., i en tid hvor det rige Aegina lå i hård konkurrence med bystaten Athen. En konkurrence der sluttede brat med athenernes besættelse af Aegina 456 før Kristi.


Flere ture langs nordkysten afslører en række småstrande. Byen Vaia har en lidt ubetydelig strand, mens Souvala er en hyggelig fiskerby med en charmerende bystrand. Stranden ser dog knap så flot ud, når den store færge til Athen et par gange om dagen pisker  havnens ubestemmelige bundfald op. På vej ind til Aegina By findes flere strande iblandet sommerhusbyggeri for storbyen Athens indbyggere.


Halløj på Badehotellet

I hovedbyen Aigina indlogerer vi os på Hotel Miranda. Det er ikke et charterhotel, men har en fin beliggenhed nær byen og bystranden. Vor græske værtinde tager imod os i receptionen.


- Et øjeblik. Hun tager telefonen. En mandsstemme svarer kun få meter væk. Gennem en åbenstående dør kan vi se ham ligge på en seng. Han havde ikke behøvet at svare konen i telefonen, vi kan alle høre og se ham. Vi får valget mellem to værelser. Flere uger senere kan vi smile ad det kolde vand i bruseren, den afskallede maling, lænkehundens natlige gøen, konens polyfoniske ringetoner før 7 om morgenen, swimmingpoolen der ikke må benyttes og hele familiemenageriet med råben mellem mand og kone. Vi troede først, at manden var handicappet og bundet til sin seng, men det er han langt fra. Han dukker uventet op i receptionen og giver os en brysk hilsen, inden han starter et af sine obligatoriske skænderier med konen. De giver Cybil og Basil fra Fawlty Towers kamp til stregen.


Et dansk islæt

Aegina By har sin egen charme med en havnepromenade med et utal af restauranter, barer og lokale Kafenion langs en livlig havn. Færger og hydrofoiler mellem Piræus og øer som Poros, Hydra, Spetses og Peleponnes myldrer ud og ind ad havnen. Aegina er samtidig et yndet udflugtsmål for athenerne. Et af de  prisbillige Kafenion bestyres iøvrigt af sympatiske Michaelis. Han havde egentlig slået sig ned i Danmark sammen med sin danske kone Susanne, men et tragisk dødsfald i familien tvang dem tilbage til Aegina, hvor de nu bor med deres to små børn.


Bag det lille fiskemarked midt på promenaden findes flere hyggelige fiskerestauranter. I første gågade bag promenaden er den typiske række af turistshops, længere inde er det muligt at opleve det rigtige byliv. Enkelte gamle administrationsbygninger understreger, at Aegina By var Grækenlands første hovedstad fra 1828-30.


Pistacielunde

Øens anden gode strand ligger i Marathonas 5-6 km syd for Aegina By. Turen med pistacielunde til den ene side og det dybblå hav med udsigt til den lille ø Agistri til den anden er en lise for øjet i en frisk brise på scooter.


Den børnevenlige sandstrand i Marathonas har hele to taverner med borde og stole i sandet under skyggefulde træer.


Kystvejen ender i den lille hyggelige fiskerflække Perdika. Stranden her er ikke noget at skrive hjem om, men de mange fiskerestauranter kan tilfredsstille selv den mest kræsne gourmet. En tjener svinger smilende et kæmpe fad hummere lige forbi min næse. Dyrt men dejligt.


Zeus på toppen

Aegina har ikke en lang række turistattraktioner, men der er dog, hvad der skal være.


Med udgangspunkt i Agia Marina, hvor de fleste turister bor, kan man tage en flot tur sydpå langs østkysten. Ruten går gennem Portes, en lille lokal fiskerby med et par glimrende taverner, et Kafenion og en rimelig strand. Herfra går det op ad øens højeste bjerg mod Zeus-templet lige under den 530 meter høje tinde på Oros-bjerget.


Scooteren parkeres et par hundrede meter fra de helt isolerede ruiner af Zeus-templet. Den imponerende prossesionstrappe op til templet er næsten intakt, mens  tempelpladsen nu domineres af en lille kirke. Bag templet findes en naturlig brønd, hvor de lokale hyrder stadig henter vand til geder og får. Udsigten fra templet ud over Aegina og de omkringliggende øer er ubeskrivelig. De små færger trækker hvide skumstriber i det azurblå hav. Vi hører kun en fjern klokke fra en fåreflok.


En populær helgen

Tager man mod nordvest fra Agia Marina kan man ikke undgå at se den meget store kirke Agios Nektarios. Kirken er opført til ære for den folkekære helgen og ærkebiskop Nektarios. Hans beboelse og gravsted er populære pilgrimsmål for ortodokse grækere. Ærkebiskoppen Nektarios (1846-1920) grundlagde og boede senere i Den Hellige Treenigheds kloster tæt ved kirken. I 1961 kanoniseres han til helgen som den første i nyere tid.


Bag kirken og to klostre tager vi en vandretur i den forladte by Paleochora. De mange stræder og en snes kapeller vedligeholdes af nonnerne fra klostrene, mens resten af byen ligger i ruiner. Med lidt fantasi kan man godt forestille sig livet i denne højtliggende by, der krøb langt væk fra kysten og datidens pirater. Udsigten over pistacielunde og klostre tærer kraftigt på kameraets hukommelseskort.
Fly til Athen

www.sas.dk

www.norwegian.dk


Charter: Bravotours.dk


OBS! Ingen lufthavn på Aegina.

Se nedenfor.


Links

www.aeginagreece.com

www.aroundaegina.com

www.visitgreece.gr


Bus X96 går direkte fra lufthavnen i Athen til Piræus, pris ca 6€.

Den kører ca hver halve time og tager 90 minutter.


Det tager 1 time med færge, men kun 40 min med hydrofoil og katamaran.


Det koster ca 7€ med almindelig færge og næsten det dobbelte med hydrofoil.


Hellenic Seaways  (tidligere Saronic og Hellas Flying Dolphins): www.hellenicseaways.grStrandene

De 2 bedste og mest børnevenlige strande er i Agia Marina og Marathonas.


Stranden i Agia Marina ligger mest i læ og har en lang række hyggelige cafeer og taverner på selve stranden. Marathonas-stranden vender mere mod nordvest og vil derfor have en frisk brise i den hedeste tid midt på sommeren.


Bystranden i Souvala er ganske hyggelig, men kan blive noget plumret af færgen til Piræus et par gange om dagen.


Stranden i Portes har sin egen atmosfære lidt fra alfarvej med kun et par taverner.


Der findes et utal af små isolerede strande med småsten, især på nordkysten mellem Souvala og Aegina By. 3 bystrande nær Aegina By renses først ind i juni måned.


Helt kort

+ Aegina er en meget fin base til besøg i Athen, på Peleponnes, Agistri, Poros, Hydra og Spetses. Prisniveauet er generelt rimeligt. Køb øens lækre pistacienødder. Et par gode strande.


- Ikke det store udvalg af seværdigheder.Om Aegina

Der bor ca 16.000 indbyggere på øen, der er på størrelse med Ærø (83 kvadratkilometer). Langt størstedelen bor i Aegina By. Aegina ligger 20 km fra Piræus.


Aegina (fønikisk: dueøen) har altid været en betydningsfuld ø. I det 7. århundrede f.Kr. kontrollerede Aegina handlen i Grækenland, og man var de første til at producere mønter i Europa.


I 456 f.Kr. erobrer Athen øen og sætter en stopper for velstanden.

I 1828 udråbtes Aegina By til Grækenlands første hovedstad.