Bodrum - dyrt men dejligt

 


Johnni Balslev©


Meget er anderledes i Bodrum end i andre tyrkiske turistbyer langs Middelhavskysten. Skopudserne er feks. til at tælle på én finger.


Lidt af forklaringen kan måske findes på Restaurant First Stop på strandpromenaden. Her optræder Omar og Adam på slap line overfor deres mange stamgæster. Omar slår sig frejdigt ned ved mit bord. Han er en stor krabat med kort hals og et lidt skulende fremtoning, ind til ansigtet flækkes i et drenget grin.


- Jeg har aldrig gået i skole, indrømmer han åbenhjertigt. Jeg var skopudser sammen med Adam i en del år. Så blev vi ansat på en restaurant længere henne ad promenaden, inden vi kunne åbne vores eget sted. Nu går det fint.


De to uadskillelige venner er ret skrappe til at ”shanghaie” både gamle og nye kunder til deres restaurant. De er i gang hele tiden. Adam forsøger at få mig inden for en anden aften. Men jeg skal jo gerne nå at smage på maden forskellige steder. Han ser først lidt slukøret ud, så lyser han op med sit ultimative argument. – We need your money!


Tyrkiets San Tropez

Indsejlingen til Bodrum domineres af en kæmpemæssig gammel ridderborg. På den vestlige  side af borgen ligger den store marina med hundredevis af luksusbåde. Uden for marinaen begynder den lange række af flotte udflugtsbåde. Bodrum kæmper med Marmaris om at være den største havn for de berømte Blue Cruises. Her tilbringer man en uge eller nogle dage ombord på en af de traditionelle Gulet-træbåde. De kan være op til 35 meter lange.


Øst for borgen strækker sig det tyrkerne kalder for Kreta-bydelen. Det var herfra grækere tog til Kreta og tyrkere til Bodrum fra Kreta under den store udveksling i 1923. I denne del er der det livligste handelsmiljø og en uendelig række af diskoteker og restauranter.


Bodrum er et yndet feriemål for tyrkerne selv. Også for dem med flere penge end de fleste. Bodrum kaldes ofte for Tyrkiets San Tropez. Indkøbscentret Oasis er et afslappet center med mange kvalitets- og mærkevarebutikker med faste priser. Det samme gælder den eksklusive arkade nede ved indgangen til byens marina.


De fleste vil dog nok foretrække at blive væk i de mange basargader i centrum, eller købe ind på markedet, der afholdes flere gange om ugen. Her er der brug for lidt handelstalent. Det kan være en rettesnor at byde det halve af det der bliver sagt som pris, og arbejde sig frem til et acceptabelt kompromis. Det er almindeligt, at man bliver budt på te undervejs. Teen er dog på ingen måde bindende for et køb. Den er kun et led i det at handle. Der er  ingen sure miner, hvis man intet køber. Guiden Susanne giver et godt  tip til dem, der vil købe billigt læder på de store turistmarkeder. Prøv lige at hive en lighter frem for at tjekke kvaliteten på læderet. Læder brænder ikke, men det gør plastic. På den måde bliver man ikke snydt af en sprayduft af læder.


Vift med armen

Mærkeligt nok er Bodrum ikke et af danskernes mest foretrukne rejsemål i Tyrkiet. Der er ellers hvad der skal til: Et livligt restaurations- og natteliv, rigtig gode indkøbsmuligheder  og historie nok til et par gode udflugter.


Det kan måske knibe lidt med strandene ved selve byen. Der er to velbesøgte småstensstrande inde ved selve bymidten. Den ene langs promenaden, den anden mod øst ved det store hotel Diamond. Ellers piler der en lind strøm af strandbåde ud til Kamel-stranden og  Bitez- og Gümbetbugterne kun kort sejlads fra centrum af Bodrum. Disse strande er alle glimrende. I nabobugten Gümbet er der et livligt bar- og restaurantliv med mange englændere, mens Bitez er mere grøn og fredelig.


Det er selvfølgelig også muligt at tage en af de herlige Dolmus-busser derud. De kører med ca 10 minutters mellemrum. Det er blot at vifte med armen, så stopper den, man hopper ind, sender penge op til chaufføren og vekselpengene kommer automatisk tilbage via de andre passagerere. Enkelt og effektivt.


Selvom tyrkerne for få år siden  fjernede seks nuller fra deres valuta, blev det ikke billigere. Det kan være, at man i ukuelig optimisme ville lægge sig op ad Euroen, men resultatet er blot, at deres penge ligner Euro, men har den halve værdi. Prisniveauet er på mange områder tæt på det danske. I Bodrum er der lidt penge at spare ved at følge de lokale om i gaderne bag promenaden. Her findes både hyggelige og gode restauranter.Træskibene i Bodrum

Alle der har været på ferie i det østlige Middelhav er stødt ind i de flotte tyrkiske træbåde. Selv grækerne køber de flotte Gulet-både.


I Icmeler lige uden for Bodrum ligger mange af de værfter, der bygger disse traditionelle træskibe. I hele området er der 40 skibsværfter tilbage. Et af værfterne er Fuga Marine med direktøren Mete Can i spidsen.


- 34 af skibsværfterne er gået sammen i en slags cooperation, hvor vi så i fællesskab har købt et område på 450.000 m2 ved Öran, fortæller Mete Can. Her skal vi slå kræfterne sammen og udvikle nye koncepter.


- Salget af både går godt. Vi afsætter især til Italien, Spanien og Frankrig. Men vi har omlagt produktionen, så vi også bygger stålbåde. I øjeblikket arbejdes der på en 38 meter båd til aflevering næste år.


Vi tager et kig på området, hvor en kvindelig spansk skipper er ovre for at følge færdiggørelsen af en stor udflugtsbåd i den traditionelle Gulet-stil med den runde hæk.


Der findes en anden traditionel type Tirhandil (trekantet) med en pladeformet agterdel med vinduer til en master-kabine.


Fuga Marine beskæftiger ca 25 mennesker på fuld tid, og deres arbejde spænder over reparation, klargøring til produktion af stål- og træbåde op til 40 meters længde.Fakta

Bodrum har knap 35.000 indbyggere. Der er i dag kun ½ times kørsel fra den nye lufthavn i Milas.Se billedserien fra Bodrum...

Tilbage til menuen og 100 rejsemål!Ferierejsen.html


Maden

Tyrkiet har et af verdens bedste køkkener. Det kan være svært at se i Alanya og Marmaris, men her i Bodrum, hvor tyrkerne selv kommer, er det noget nemmere. Restauranterne har altid mindst 20 meze-forretter på lager. Gå gerne op og vælg nogle stykker ud: Det kan være bredbladet persille i youghurt, zucchiniblomster med ris, blæksprutter (calamaris), osteruller (sigara böregi), kroketter med skaldyr osv. Hovedretter kan være en selvudpeget fisk, som vi aldrig ser i Danmark, eller en af de utallige former for kebab, kødretter. Den stærke Adana –kebab med hakket kød på spid er en af mine yndlingsretter.5 gode restauranter

- Berk Halik Restaurant nær Halikarnas-diskoteket, typisk tyrkisk , bestil bord.

- Otantik, typisk tyrkisk, fredeligt ved den nye moske oppe bag promenaden.

- Sünger (Dykkeren), populært tyrkisk og pizza med flot aftenudsigt over marinaen fra taget.

- Palavra, tyrkisk, nær Bitez.

- La Vela, italiensk restaurant nær Marinaen.


Værd at opleve

- Ridderborgen er i sig selv utroligt imponerende. Men den rummer tillige verdens største museum for undervandsarkæologi. Museet er fyldt med imponerende smykker og glas, der er fundet i sunkne skibe fra bronzealderen og op til middelalderen.

- Hamam. Få din babyhud tilbage i et tyrkisk bad. Men husk at gå i Hamam tidligt på ferien. Ellers ryger det solbrændte af!

- Mausolæet. Der er ikke meget tilbage af Kong Mausolos grav fra 353 f.Kr. i Halikarnassos (som Bodrum hed i antikken), men det er alligevel en speciel oplevelse at stå, hvor et af verdens syv underværker har været. Og så er det gravet ud med støtte fra Carlsbergfonden. Skål på det.

- Gümüslük er en herlig lille fiskerlandsby med en god strand og fine fiskestauranter. Her lå antikkens Myndos.

- Dykning er oplagt i vandene omkring Bodrum. Der arrangeres scuba-dykning omkring de utallige vrag i området.


Natteliv

Bodrum er berømt for sit eksklusive og hektiske natteliv. Her er et udvalg af natklubber og diskoteker.

- Halikarnas. Med sine 4.000 pladser et af verdens største diskoteker, DJ’s fra hele verden.

- Catamaran, den store diskoteksbåd med glasbund sejler ud kl 01 og vender tilbage tidligt på morgenen.

- Hadi Gari (Lets Go) bliver liggende lige under ridderborgen med en flot udsigt over vandet.

Küba Bar er et in-sted bag marinaen.