Ephesus og Selçuk

 
 

Ephesus var romerrigets næststørste by efter Rom. Den kæmpemæssige ruinby indgyder respekt og er da også en af hovedårsagerne til at folk besøger Kusadasi. For de mange hundredetusinde krydstogtsturister er Kusadasi mest et springbræt til Ephesus.


På sit højdepunkt omkring Jesu fødsel var Ephesus en by med flere end 200.000 indbyggere. Endnu er kun ca 5% af byen gravet fri. Og størstedelen er det rige centrum af byen. Det er en æstetisk nydelse af opleve den 500 meter lange havnegade, dengang udstyret med gadelamper. Den førte op til det store teater med 24.000 siddepladser.


Den marmorbelagte hovedgade fører forbi den store handelsagora til Celsus-biblioteket. Biblioteket anses for den smukkeste bygning i Ephesus. Men kig engang ind i terrassehusene, hvor rige romere levede i smukt dekorerede rum  omkring en skyggefuld patio. Der var indlagt kloak og et sindrigt centralvarmesystem kaldet hypocaust, hvor varm luft fra et ildsted ledtes ind under gulvet og op gennem væggene. Der var både varme og kolde bade. Billedserien giver et lille indtryk af hjemmenes smukke dekorationer.


Der kommer lidt mere tekst om den imponerende ruinby Ephesus. Billedserien slutter med et kig på søjlen ved Artemistemlet, et af verdens syv underværker og den imponerende ruin af Skt. Johannes Kirken. En kirke fra 500-tallet på størrelse med den kæmpemæssige Agia Sophia i Istanbul. Der er også et besøg på det lille lækre museum i Selçuk og et kig på den hyggelige by.


Se også artiklen om Kusadasi og Ephesus...


Tilbage til menuen og 100 rejsemål!Ferierejsen.html


Johnni Balslev ©