Kos kommer igen

 


Johnni Balslev (©)


Charterturismen holdt sit indtog på Kos da en Caravelle fra pastor Kroagers Sterling Airways landede i foråret 1973. De forventningsfulde danskere fra rejsebureauerne IrmaPas og Skibby Rejser blev modtaget af festlig hornmusik og en glad borgmester.


I løbet af få år rykkede de unge græske mænd ind fra de frodige marker for at få et bedre betalt job på en bar eller restaurant, og en god udsigt til at opleve en flirt med blonde skandinaviske piger.


Turismen tog for alvor fart i 1980’erne og 90’erne. Inden længe var sommersæsonen overtaget af unge med druk, dans, sex og strandliv på menuen. Der var så meget fart på, at mange familier holdt sig langt væk.


I mellemtiden var danskerne blevet et beskedent mindretal af turister fra hele Nordeuropa. Det mest tydelige aftryk fra ”danskertiden” i 70’erne er de mange cykler.  Kos praler endda af at have øhavets eneste cykelstier.


Nu satser Kos på at få det voksne publikum tilbage. Indvielsen af  den nye marina i 2001 markerede et tydeligt vendepunkt. Marinaen har alle moderne faciliteter, og  de 250 pladser benyttes i vid ustrækning som base for udlejning af charterbåde.


- Samtidig har de lokale politikere fået forskønnet centrum af Kos by. Mange knopskudte træbygninger er revet ned for at få byens originale italienske arkitektur frem igen.


- Forskønnelsen hænger sammen med en fredeliggørelse af byen. Trafikken omlægges og den nyvalgte borgmester Giorgos Kiritsis har planer om at flytte både taxi- og busstation, siger danske Uffe Haugstrup fra forretningen Alfa Gold.


Italiensk præg

Det med den italienske arkitektur kræver en forklaring.


Efter 400 år med tyrkisk herredømme tabte tyrkerne De dodekanesiske Øer til Italien efter kampe i Libyen og andre steder langs Middelhavet i 1911-12. De dodekanesiske Øer (Tolvøerne) strækker sig fra Rhodos i syd til Patmos i nord. Kos er en af dem. Men det er først efter et meget kraftigt jordskælv i 1933, at italienerne genopbygger Kos by i italiensk stil. Harmoniske huse og grønne alleer af Tamarisk og Nerier gør den til en meget køn men noget atypisk græsk by.


Jordskælvet afslører samtidig flere lag ruiner fra Kos’ fortid. Selv romerske kejsere tog på rekreation på Kos. Det fik italienerne til at grave fortiden frem. Wellnesscentret Esklepion bag Kos by bliver delvist rekonstrueret ud fra diskutable forestillinger om det oprindelige udseende. Den romerske villa bag i byen og mange flotte mosaikker  er andre vidner  om romernes glæde ved Kos.


Strandene

Men det er selvfølgelig ikke al det ”oldævl”, der har trukket de fleste turister til Kos. Det er mere udsigten til sol og strand.


Inde i Kos by er Lambi-stranden tæt besat med solsenge. Mange lokale benytter i stedet stranden Agios Fokas ud mod de gamle termiske bade nogle kilometer  sydøst for Kos by.


Men de flotteste sandstrande med det hvideste sand ligger længere uden for byen. Strandene ude på øen overrasker positivt. Man kan sagtens cykle de 10 km ud til Tigaki. Det er en flad vej i god stand.  Stranden her er lang og fin. Dertil kommer et godt udvalg af spisesteder.


Fra Tigaki følger en lang række gode strande, nogle kendte andre næsten ukendte. Herude på nordkysten ligger  det ene hotelresort efter det andet. Måske en reaktion på det vilde liv i Kos by. For en dansker virker det næsten bekendt at komme ud til Mastihari ca 25 km fra Kos by. Ud over færger til Kalymnos og Pserimos er der et dejligt kuperet klitlandskab.


Alt efter årstiden kan man vælge en strand her på nordsiden, hvor der ofte blæser en frisk brise, eller strandene i læ mod syd ved byen Kardamena eller den kendte Paradise Beach ved byen Kefalos.


Gensyn med vennerne

Nu må jeg hellere bryde sammen og tilstå, at jeg arbejdede som rejseleder på Kos i slutningen af 1970’erne. Med ca 10 års mellemrum er jeg vendt tilbage for at følge udviklingen og hilse på gamle venner. To af dem står for noget typisk i udviklingen.


Petros Laumzis var kaptajn på utallige udflugter til øerne Pserimos, Kalymnos, Nissyros og Patmos. Petros havde en fortid i flåden og købte en gammel motortorpedobåd, som han efter eget design fik ombygget til udflugtsbåd. Kos Sky var et fint skib, men hun slog kraftigt med halen på grund af sin flade bund.


I dag styrer Petros og hans datter Sevi et helt rederi med flyvebåde, traditionelle udflugtsbåde og en kæmpestor tyrkisk Gület træbåd.


Petros står selv ved roret, da den store træbåd Sevimar lægger til kaj efter en rundtur til 3 øer. Da gensynsglæden har lagt sig fortæller Petros, at hans stilfærdige bror Christos lige var død. Han var ellers den beskedne tekniker, der holdt bådenes maskineri ved lige. Det var tydeligt et stort knæk. Petros sidder knuget ved sit stambord ved havnen lidt senere på dagen. Petros har selv haft problemer med hjertet.


Der er mere optimisme at spore hos Ioannis Chatzisavvas i hans kontor på Hotel Oscar. Der er ingen tvivl om, at den gamle skørtejæger ændrede livsstil, da han for 20 år giftede sig i en alder af 50. Nu lyser han op bare ved snakken om sine 2 børn Thannos og Sevasti.


- Familien ændrede alt,  understreger Ioannis selv. Snakken falder på udviklingen.


Ioannis driver stadig sit rejsebureau Oscar Travel, men har frasolgt det andet af sine hoteller. Hotel Oscar er til gengæld renoveret for 2 mio Euro.


Vi får en kop kaffe ind på kontoret, med kvittering vedlagt. Ioannis slår ud med armene i et grin.


- Jeg havde besøg af skattevæsnet. De så min kaffe på bordet og spurgte, hvor meget jeg drak. Det fortalte jeg så, og ups - det var skatteundragelse! Nu følger der en kassebon med alle de kopper kaffe, jeg drikker.


Han springer op, da hans kone Magda kommer ind ad døren. Vi går sammen ned i byen. Ioannis når lige at oplyse, at han mener hotelresorts med alt inklusive er en engelsk sygdom. Samme holdning har jeg netop hørt på Canarieøerne. Mange mener, at det går ud over den lokale omsætning.


Bjergbyen

På vej mod bjergbyen Zia tager vi lige et kig på byen Kermetes eller Platanias som den hedder på græsk. Lige her uden for Kos by lever en stor del af øens tyrkiske mindretal. Flere taverner er kendt for deres gode køkken.


Efter den berømte ruin af det flot beliggende Esklepion,  kan vi konstatere, at vejen nu er asfalteret hele vejen op gennem pinjeskovene i bjergene. Vi møder mange ihærdige cyklister på vor vej. For de botanisk interesserede er der rig lejlighed til at gå på opdagelse efter krydderier og sjældne planter.


Førstehåndsindtrykket af den lille bjergby Zia i 400 meters højde er kaos. Souvenirboder og taverner konkurrerer om busfulde af gæster. Da vi kommer af scooteren og blot nogle få meter væk fra hovedgaden, er  alt imidlertid helt anderledes. Her sælger fiskemanden fisk til en ældre kvinde klædt i sort direkte fra sin lille ladvogn.


I en fjern afkrog af byen slår vi os ned på den fredfyldte Zia Taberna. Alt er i hvidt og lyseblåt under den grønne vin. I stilheden hører vi kun fuglekvidder og vandets rislen mellem valnød, kirsebær, kvæder, figner og vin.


Senere spiser vi på restaurant Avli med en flot udsigt over frodige sletter, hvide sandstrande, det azurblå hav med øerne Pserimos og Kalymnos i baggrunden. Zia er stadig smuk til en romantisk solnedgang bag øernes silhuetter.Tilbage til menuen og 100 rejsemål!Ferierejsen.html


Restauranter

- Fish House ligner en turistfælde op ad en stentrappe fra havnen. Der er postkortstemning over stedet. Men den vinder ved sin gedigne mad, et hurtigt og venligt personale kombineret med et rimeligt prisniveau. Gode middage til ca 30€ for 2.

- Stadium langs vandet i den sydøstlige del af byen blev anbefalet af flere.

- Platani i den tyrkiske landsby af samme navn roses for sine gode råvarer.

Kos har et meget stort udbud af restauranter. Vi spiste kylling og Gyros med en ½ Retsina-vin for 9,5 € og store måltider til over 40€ - for 2 personer.


Udflugter

Kos er den ideelle base for både ø-hop og udflugter af kortere varighed. Havnen i Kos by er fyldt med tilbud om sejlture til de omkringliggende øer. De mest almindelige går til Bodrum i Tyrkiet, svampeøen Kalymnos, badeøen Pserimos, den fredelige Leros, den religiøse Patmos, vulkanøen Nissyros og endelig til Rhodos med hydrofoiler fra Laumzis. Flere både tilbyder  udflugter med besøg på 3 øer. Jeg kan varmt anbefale en tur på havet, hvor man ikke sjældent oplever delfiner om boven.

Strande

- Mastihari med sine klitter ca 25 km fra Kos by.

- Agias Fokas ud mod termerne anbefales af de lokale. En flad strand med småsten og skyggefulde træer.

- Agios Theologos sydvest for Kefalos anbefales af danske Uffe: - Den er dejlig, øde og fredelig.

- Paradise Beach ved Kefalos er en flot læ-strand, men kan være stærkt besøgt i højsæsonen.


Transport

Busnettet på Kos er rigtig godt sammenlignet med det på mange andre græske øer. De kører endda tilbage igen flere gange om dagen. Busplanen findes på websitet kosinfo.gr

Der kan selvfølgelig lejes biler, motorcykler og scootere, men udbudet af gode cykler  er også stort. For den utrænede er der flade kyststrækninger på begge sider af Kos by.


Fakta

Kos er på 295 km2, har knap 30.000 indbyggere, heraf ca 12.000 i Kos by.  Der er et tyrkisk mindretal på ca 1000. Øens højeste bjerg er Dikeos på 800 meter.

Kos har tidligere forsynet de omkringliggende øer med landbrugsvarer og vand. Fra naturens hånd indeholder bjergene underjordiske vandtanke, hvorfra vandet siver ned til markerne om sommeren. Nordsiden af øen består af frodig landbrugsjord, mens store dele af resten er knastørt og stærkt eroderet. I sin storhedstid lidt før og omkring Kristi fødsel havde Kos ca 150.000 indbyggere.


Værd at se

- Den flotte ruin af Esklepion, der regnes for et af verdens første hospitaler. Det opførtes kort efter Hippokrates død omkring 370 før Kristi. Hippokrates fødtes på Kos og anses som lægevidenskabens grundlægger. Dagens lægeløfte stammer helt tilbage fra ham.

- Johanitterborgen fra korsriddertiden i Kos by. Borgen er noget for enhver knægt med sine våbenskjolde og snedige forsvarværker.

- Museet på det centrale torv har kun 126 udstillede genstande, de er til gengæld af en god kvalitet. På den lukkede etage ovenover ligger i tusindevis af støvede genstande. Efter flere års forsømmelser er der endnu ikke bevilget penge til at vise dem frem. Ret trist!

- De klassisk græske og romerske ruiner i Kos by kan nemt inspirere folk med blot en lille smule historisk interesse.


Indkøb

- Guld kan være mellem 30 og 50% billigere på Kos end i Danmark.

- Cigaretter, spiritus og pudsigt nok paraplyer er pålagt meget små afgifter på De dodekanesiske Øer. En hel liter Ballentines whisky kan købes for knap 11 €.

- I den lange shoppinggade i centrum af byen findes et utal af forretninger med et vidt spektrum af tøj, souvenirs, kunsthåndværk og naturprodukter.