Kroatiske fristelser

 


Af Johnni Balslev


Den kroatiske by Split kan på en måde sammenlignes med den sydspanske by Malaga. De fleste kommer hertil med fly for at tage videre til andre rejsemål uden at kigge nærmere på selve byen. Det er en stor fejl. De er nemlig begge vældig charmerende og absolut et besøg værd.


Det skal dog indrømmes, at førstehåndindtrykket  af Split ikke lover godt. Med kurs fra lufthavnen mod havnen er Split omgivet af et trøstesløst massivt betonbyggeri og tung industri. DFDS-skibet Crown of Scandinavia er i øvrigt bygget på skibsværftet i Split. Det charmerende centrum afslører sig kun ganske kort, da lufthavnsbussen ankommer i havnen.


Normalt vil jeg tage hele turen med andre charterturister til rejsemålene Brac og Split. Men med et stramt program var det nødvendigt at tage med et af de rødnæsede fly fra Norwegian. Det var en positiv oplevelse med god benplads og et bord, der holdt sig pænt fri af min mave.


Der går kun kort tid, inden den gode katamaranfærge Karolina lægger fra kaj med kurs mod øerne Brac og Hvar i den kroatiske skærgård. Turen til byen Bol på Brac tager godt en time og koster 40 kroner.


Split fortoner sig lynhurtigt i horisonten. Men bliver taget i nøjere øjesyn nogle dage senere.


Det hvide Hus

Den hyggelige havneby Bol er omkranset af pinjelunde og havnepromenaden domineres af de nydeligste byhuse bygget i en ensartet stil af de lokale hvide kalksten. Det hvide Hus i Washington er bygget af samme sten fra Brac.


Havnen er fyldt med både på udflugt fra nær og fjern. Trods den hektiske aktivitet i havnen hersker der en afslappet stemning i selve byen. De fleste besøgende fra de mange udflugtsbåde tager videre ud til den berømte strand Slatni Rat lige uden for Bol.


En meget fin og bred gangsti følger kysten under skyggefulde pinjetræer ud til de mange småstrande for at slutte ved Kroatiens mest kendte strand  Slatni Rat ca 1 km fra byen. Den strækker sig i en spids  med glimrende strande på begge sider. Imellem de to er der skyggefulde barer og restauranter, tilbud om massage, iskiosker og sågar en velassorteret frugtbod.


Herude ligger også de fleste af  områdets 3000 hotelsenge. Den store hotelkæde Bluesun har 3 store hoteller med over halvdelen af sengene. Jeg får et godt værelse på Hotel Elaphusa. Det er et stort lidt ældre betonhotel, der har gennemgået en nydelig renovering. Her er der masser af aktivitetsmuligheder for familier med børn. Legepladser, børnepool ude og inde, bowling og cykeludlejning. Og stranden med alle former for aktiviteter på vandet ligger kun 100 m væk.


Mere vin

Bag hotellet troner en flad bjergtop med 800 meter til toppen. Den minder om Table Mountain i Cape Town. Herfra er der en fremragende udsigt over den kroatiske skærgård. Da jeg tager en smuttur derop kan man se helt til Italien næsten 200 km væk. På vejen derop kører vi gennem de hyggeligste landsbyer og ser hvordan øen satser på at dyrke mere vin. Nye vinmarker plantes op af højsletternes bakker. Med god grund. Den lokale hvidvin er billig, velsmagende og forfriskende. Den billige rødvin er derimod ikke særlig god. Til gengæld er det muligt at købe sig til en meget bedre lokal rødvin, bla. Sv. Vid fra Bols store vinproducent og vininstitut på havnen. Deres olivener og olivenolie er derimod en temlig smagløs oplevelse.


Billigere end Grækenland

På vej ind til hovedbyen Supetar ligger vi bag tungt lastede lastbiler. De transportere store blokke af øens hvide byggesten til færgen i Supetar. Derfra er der kun en kort sejlads ind til storbyen Split.


Supetar er med sine 2500 indbyggere kun lidt større end Bol. Her går havnen ind i en hesteskoform med et stort udvalg af cafeer og restauranter. Umiddelbart synes det lidt billigere at gå ud og spise på Brac end i Grækenland og Spanien. Til gengæld er det noget dyrere at leje bil og solstole. Taxikørsel er heller ikke specielt billigt. Den kroatiske møntfod Kuna er det dejlig nemt at regne med. Den går lige op med en dansk krone.


Apollo Rejser, der er eneste charterrejsearrangør til Brac og Split har et stort hotelresort i Supetar. Alletiders for børnefamilier mens Bol nok byder på lidt flere oplevelser.


Paladsbyen Split

Næste dag vender jeg næsen mod Split. Katamaranen Karolina forlader Bol hver dag kl 06:30 og ankommer i Split godt før kl 8.


Hele det gamle centrum af Split er bygget ind i og oven på den romerske kejser Diocletians kæmpemæssige palads fra 300-tallet. Han er den eneste romerske kejser, der er trådt tilbage frivilligt og nægtede at genoptage hvervet, da efterfølgerne kastede riget ud i kaos. Han havde nok i sine haver på paladset i Split.


I dag er Split en meget charmerende og livlig by med fiske- og grønttorv og et bycentrum, der oser af historie. Bag den smukke havnepromenade er det spændende at fare vild med vilje i de snævre gyder med overraskende små og store pladser eller stå overfor en 1700 år gammel søjlerække. Diocletians mausoleum blev ombygget til en spændende rund kirke, og de imponerende kældre under paladser er delvist gravet fri og rummer et indkøbstorv og et museum med højloftede rum, der giver et uventet indblik i romersk byggestil. Overalt er der en behagelig stemning og gode specialbutikker, restauranter og cafeer.


Ved siden af jernbanestationen midt i havnen, hvor man evt. kan opbevare sin bagage, ligger den fine bystrand. Denne dag synes hele byens befolkning at være søgt herned for at svale af. Alle står ude i vandet eller ligger i skyggen. Termometret nærmer sig da også de 40 grader i skyggen.


Jeg må selv søge tilflugt i airconditionerede The Pub et par gange på min odyssé. 15 kr for en iskold ½ fadøl. Og masser af vand til ingen penge.


Mit førstegangsindtryk af Kroatien er absolut positivt. Der er en kort flyvetur på 2 timer, befolkningen er venlig, priserne rimelige og oplevelsesmulighederne mangfoldige i den kroatiske skærgård.


Fakta

Øen Brac har 20.000 indbyggere. I modsætning til mange andre øer fordeler befolkningen sig ud over øens mange småbyer. De tre største har hver over 2000 indbyggere. Split er Kroatiens næststørste by efter Zagreb med lidt over 200.000 indbyggere.


Rejsen dertil

Charter: apollorejser.dk

Med fly: norwegian.dk

Tilbage til menuen og 100 rejsemål!Ferierejsen.html

Se også billedeserierne fra Brac og Split...