Lanzarote - vin og vulkaner

 
Johnni Balslev ©


Den 1. september 1730 åbnede jorden sig pludselig. Et kæmpemæssigt bjerg voksede frem af jordens skød. Flammer og glødende lava væltede ud fra dets top i 19 døgn. Først løb lavaen som vand, senere som honning.


Sådan beskriver landsbypræsten Don Andrés Curbelo starten på seks år med utallige vulkanudbrud. Øen Lanzarote ændrede udseende som modellérvoks. Nye øer skød op af havet, mens lava strømmede ud i Atlanterhavet i store damptåger. Døde fisk skyllede i land. Fisk man aldrig havde set før.


Landsbyboerne var skræmt fra vid og sans over aske-skyerne, der forvandlede dag til nat. Skyerne flængedes af grønne og røde lyn, fulgt af voldsomme tordenvejr.


Elleve landsbyer blev overskyllet af flydende lava i perioden fra 1730 – 36. Landsbypræsten holdt stand i et år, inden han flygtede til Gran Canaria med sin menighed. Mange andre fulgte efter. De troede heller ikke, at vulkanudbrudene ville stoppe igen. Byen Lanzarote på Gran Canaria blev grundlagt af de mange flygtninge. Mirakuløst nok krævede vulkanudbrudene ingen menneskeliv.


En tredjedel af Lanzarote er dækket af lava fra de store udbrud i 1700-tallet. En fjerdedel af dette område er omdannet til nationalparken Timanfaya.


Kejseren af Lanzarote

Som de 300 vulkaner sætter deres præg på landskabet på Lanzarote, så har én mand formået at sætte sit stærke fingeraftryk på øens menneskeskabte udvikling.


Arkitekten og kunstneren César Manrique forudså Lanzarotes udvikling som turistmål og formåede allerede i slutningen af 1960’erne at få de lokale myndigheder til at sætte nogle skrappe regler for nybyggeriet på Lanzarote. Han var i forvejen en internationalt anerkendt kunstner efter mange års ophold i Madrid og USA. Der må nu i princippet højest bygges i 2 etager, og bygningerne skal males hvide med grønne og blå dør- og vinduesfyldninger.


Overalt på øen ser man hans bygninger og store skulpturer. Samtidig udvalgte han 7 centrer for kunst, kultur og turisme.


Manriques ejendom er i sig selv en attraktion. Han fandt stedet i 1968, da han på en af sine vandringer i den forvredne lava så et figentræ stikke op. Figentræet førte ham til 5 lavahuler på ca 5 meter i diameter. Dem forbandt han med gange og gav hvert rum sit særpræg mod hvidmalede vægge. Over jorden placerede han en bygning med store vinduer ud mod lavalandskabet.


Huset var allerede velbesøgt, mens Manrique endnu levede. Kunstnere, skuespillere og politikere valfartede til. Den tyske kansler Helmut Kohl siges at have siddet fast i en af de smalle gange under jorden.  I dag besøges stedet af omkring 300.000 turister om året. Huset indeholder også en udstilling af malerier og skulpturer, der synes stærkt inspireret af Pablo Picasso. Manrique omkom desværre i en tragisk trafikulykke ud for sin bolig i 1992.


Under jorden

To af Manriques centre ligger i den nordøstlige del af Lanzarote. Cueva de los Verde og Jameos del Agua er to forskellige grotter i det samme kæmpemæssige grottesystem, skabt af lava, der er størknet ved sammenstødet med Atlanterhavet.


Cueva de los Verde har en spændende indirekte belysning, der giver et godt indtryk af naturens kolossale kræfter. Dæmpet baggrundsmusik lægger op til lidt refleksion over tilværelsen. Det er en god idé med et par minutter på en bænk i den største grotte. Her afholdes af og til koncerter. Og så har den medfølgende guide en sjov overraskelse, der ikke skal røbes her.


Jameos del Agua er et mere designet sted med restaurant og det hele. Alligevel er der også her en speciel stemning omkring en underjordisk sø med små blinde, helt hvide albinokrabber.


Den store kaktuspark er en anden stor udflugtssucces.


Lusen og vinen

Jardin de Cactus er en af Manriques opfindelser. I starten renoverede han en gammel vindmølle på kanten af et nedlagt stenbrud. Siden blev stenbruddet omdannet til en kæmpemæssig kaktus-park med mere end 10.000 planter fordelt på 1.400 arter. Man kan ikke lade være med at blive forbløffet over de mange spøjse kaktusarter, arter vi aldrig ser nålene på herhjemme. Og enkelte får simpelthen én til at trække på smilebåndet.


I området omkring Jardin de Cactus dyrkes den lille cochenille-lus. Den leverer farvestof til et utal af formål. Med tilsætningsnummeret E120 indgår den i ting som tøj, kosmetik, marmelader og slik. Lusene dyrkes på en speciel kaktus og leverer en skarlagenrød farve, når de presses.


Det skulle være umuligt at dyrke vin i et område som Lanzarote med en nedbør på kun 150 mm om året. Men det er det ikke. Siden 1775 har der været dyrket vin i den sorte lava i La Geria-dalen midt på øen. Vinplanterne på Lanzarote passes og plejes, og hver enkelt vinstok afskærmes for vinden i sin egen lille fordybning i den golde lava. Om natten holdes duggen fast i lavastenene, så planten får tilstrækkelig næring. Det startede med den lille robuste Malvasia-drue, som så er blevet suppleret med andre spændende druesorter de seneste år. Der findes et vinmuseum på vingården El Grifo. Her har man dyrket vin siden slutningen af 1700-tallet.


Kontrolleret udvikling

Puerto del Carmen er en stor kontrast til Lanzarotes barske natur. Her er der liv og glade dage. De over 30.000 turistsenge er fordelt over en 5-6 km lang strækning langs havet og de mange fine sandstrande. Turistområdet skråner ned mod havet.


Man kan ikke undgå at sende en venlig tanke til César Manrique. Bortset fra Carmens første hotel fra 1966, luksushotellet Fariones i centrum og det røde hus på havnen er alt andet holdt i hvid, lav bebyggelse. Hotel Fariones har været lukket for ombygning i 3 år, men jeg kunne konstatere er man er tæt på en åbningsdag her i foråret 2020.


Der er en del nyt smart byggeri nær Fariones, og man har ensrettet promenadevejen langs strandene og anlagt en fin tovejs cykelsti. Carmen virker stadig velplejet og indbydende.


Selv om man ihærdigt forsøger at få Costa Teguise til udvikle sig til et af øens tre turistområder, synes det ikke at være lykkedes helt. Costa Teguise har ikke samme charme som Puerto del Carmen.


I stedet er området omkring Playa Blanca mod syd inde i en rivende udvikling. Nu begynder byggerierne at nærme sig de store Papagayo-sandstrande. De mindre strande som Playa Flamingo vest for den gamle havn og Playa Dorada midt på promenaden synes at have nået deres maximumkapacitet. Med indvielsen af den store Marina Rubicon omgivet af et charmerende miljø og hoteller i en høj standard er området rykket et par klasser op.


Facts


Øen er med sine 850 kvkm noget større end Bornholm. Lanzarote praler af flere solskinstimer end de andre kanariske øer.


Indbyggertallet er på 150.000, med lidt over 60.000 boende i hovedstaden Arrecife.


Knap 40.000 er fastboende expats.


Se lysbilledserien fra Lanzarote...


Det skal I opleve


- Nationalparken Timanfaya er det store fredede månelandskab, hvor man kan stege sin mad over ild fra jordens indre.


- Haria og Teguise er 2 knapt så søvnige byer inde på øen. Teguise er den gamle charmerende hovedstad fra 1400-tallet med mange velbevarede huse, en stor borg og et kæmpestort og livligt søndagsmarked. Haria er en fin lille by midt i dalen med de 1000 palmer. Ren afslapning.


- En tur på havet med båd fra det fashionable Puerto Calero. Det kan være til en strand, Fuerteventura eller et dyk med ”The Yellow Submarine”.


3 restauranter i Puerto del Carmen


Der er et meget bredt udvalg på tæt ved 300 restauranter i området.Vi har valgt tre ud:

- Restaurant Terraza Playa ligger for enden af en fin mosaikbelagt sti efter Apartementos Las Rocas ca 1 ½ km øst for havnen. Til begge sider er der små børnevenlige strande. 5 store palmer kaster en dekorativ skygge over fine bambusborde med nystrøgne damaskduge.


- La Lonja på havnen besøges af både turister og lokale. Den er kendt for sine gode tapas-retter med alt godt fra havet.


- La Cascada Puerto nær havnen er en glimrende grill-restaurant. Den er sammenbygget med en hyggelig vin- og tapasbodega.