Las Palmas er en storby med liv

 
Johnni Balslev  ©


Gran Canarias hovedby kan sagtens bære en uges ophold, en længere udflugt sydfra eller være et alternativ til en storbyferie med sol og strand.Ud af  320 passagerer på flyet er vi kun tre, der skal til Las Palmas. Resten tager mod strandene på det sydlige Gran Canaria. Steder som Playa del Ingles, Puerto Rico og Puerto Mogan. De er alle glimrende, men Las Palmas er en overvejelse værd.


Las Palmas er på godt og ondt en rigtig storby. Ud over en massiv trafik har den, hvad der skal til: Gode shoppingmuligheder, kulturelle og festlige arrangementer, rigeligt med seværdigheder, to store bystrande og så et pulserende lokalt liv.


De ældre mænd mødes på Santa Catalina-pladsen til kortspil, domino, backgammon eller skak. De lidt yngre ser sport på storskærme. Kvinderne får sig en snak over en kop kaffe med kage, mens de flytter rundt på indkøbsposerne fra det store udvalg af butikker.


Et gevaldigt løft

Enkelte vil nok huske et nedslidt og kriminelt Las Palmas fra 1980’erne. Sådan husker jeg det selv. Men meget er forandret. Hele promenaden langs den kilometerlange Las Canteras-strand er shinet op med en flot ny belægning og grupper af dekorative palmer i det gyldne sand. Udbudet af udeservering er stort hele vejen langs promenaden. Stranden bag det beskyttende rev er mere børnevenlig end flere af strandene nede sydpå. 


Der er endnu en strand i Las Palmas. De lokale har deres egen legestrand på den anden side af byen ud mod den kæmpestore havn. Her spilles beachvolley og fodbold. Men vandet er dog ikke helt så rent som på Las Canteras.


Santa Catalina-parken er stadig et af byens omdrejningspunkter. Nu er den rigtig nydelig med grønne anlæg, kunst og en stor legeplads. Den eneste trafik er et par bybusser og den ”topløse” sightseeingbus. Det koster 15€ for 1 ½ times rundtur, hvor man kan hoppe af og stå på igen, når man har lyst. Hvis ikke rejsebureauet arrangerer en byrundtur, er den en glimrende introduktion til byen. Apropos bus, så er der anlagt en stor ny busstation bag Santa Catalina-parken under jorden. Her kører både lokalbusser og busser til og fra sydkysten (nr. 30).


På dette stykke mod havnen er biltrafikken flyttet under jorden, så man kan gå uhindret fra Santa Catalina til det nye storcenter El Muelle ved krydstogtskajen. El Muelle blev åbnet i 2003 og er kåret som Europas bedste shoppingcenter på grund af sin specielle arkitektur. Centret rummer 60 forretninger, 30 restauranter, barer og caféer, 11 biografer, et diskotek og en bowlinghal med 14 baner. El Muelle har nogle store udendørs verandaer med servering og en fin udsigt over by og havn.


Verdens første kloning

Selv om dele af Las Palmas har fået et gevaldigt løft, er der stadig et fredeligt, historisk miljø i Las Palmas’ sydlige ende. Her slog de første spaniere sig ned i slutningen af 1400-tallet. Bydelen Vegueta er præget af charmerende kolonihuse med udskårne træbalkoner. Den noget skumle katedral er midtpunkt i kvarteret.


Umiddelbart vil jeg foreslå en køretur herud og så en slentretur med pitstop på tilbagevejen. En taxi fra Santa Catalina-parken de 4-5 km koster ca 5 €. Eller hop på en lokalbus til 1,30 €.


Pladsen Santa Ana foran katedralen er smuk og velproportioneret. Gå evt. ud fra pladsen i den bagerste sydlige ende. Nyd den smukke lille plads Espiritu Santo med springvand og farverige blomster. Tag vej nr 2 på venstre side. Her ligger Museo Canario til højre. Er I til canariernes tidlige historie, er det absolut et besøg værd. Fortsæt ned forbi katedralens indgang, kig evt. ind, entré 3€. Bag kirken drejer I ind til venstre. Huset ud til den lille plads forude er Casa Colon, Columbus’ hus. Huset rummer en glimrende udstilling, men det er tvivlsomt om Columbus selv var på besøg her på sin færd til Indien - undskyld, Amerika. Hvis han skal have været alle de steder, der praler af det, må han have været verdens første kloning.


Billigere end sydpå

Rundt bag huset finder I den lille plads San Antonio Abad. Den lille kirke på pladsen knytter sig til de første kolonister fra Spanien. Fortsætter I nedad ligeud fra Casa Colon, kommer I snart frem til det herlige Mercado de Vegueta. Markedet er en sanselig farve- og duftoplevelse med sine mange velforsynede boder med frugt, grønt, kød og fisk. På ydersiden af markedshallen er en række små ”huller” i væggen. På Bar Miguel var stemningen munter og bramfri. Kun 15 kvm er nok til en hurtigt kaffe eller en øl til en anelse over en Euro.


Fra markedet krydses over den stærkt befærdede hovedvej. Der er en fodgængerovergang med lyssignal lidt til venstre. Følg strømmen mod gågaden Triana. Gaden er fyldt med et utal af lækre specialforretninger. Prisniveauet er lidt under det danske. Med en moms på kun 7% burde det være lavere. Det er dog lavere end på rejsemålene syd på Gran Canaria.


I kan nu fortsætte ned over et par fine pladser og så dreje til højre ned mod lystbådehavnen. Centret Sotavento i hjørnet af lystbådehavnen er egentlig ikke et center, men en samling af restauranter. Tapas-baren kan anbefales.


Nede langs lystbådene er der et par restauranter, men jeg slog mig ned på Sailors Bar, hvor der var en god blanding af sejlere og landkrabber. Hvis I orker det, er I snart fremme ved den lokale strand Alcaravaneras. Udsigten over den flotte sandstrand med de store containerskibe og kæmpekraner i baggrunden er imponerende. Efter stranden kan I evt. vælge at slå ind i byen igen, hvor fortovet snævre ind. Desværre for kreditkortet kan I næppe undgå stormagasinet Cortes Ingles. Så er det fruens tur.
Fakta


Las Palmas har 380.000 indbyggere, med omegn over 700.000. Las Palmas er hovedby for øerne Gran Canaria, Fuerteventura og Lanzarote.


Byen praler af at have verdens bedste klima med en årlig gennemsnitstemperatur  på 22 grader. Om vinteren kan der dog falde en byge af og til. En let trøje er nødvendig til de kølige vinteraftener.

Tilbage til menuen og 100 rejsemål!Ferierejsen.html