Det stille liv på Lipsi

 


Johnni Balslev ©


Vi kan lige ane den flotte badebugt foran os. Havlugten blander sig med duften af timian og salvie. Havet spiller i en palet af grønne og blå nuancer.


Scooteren vil tilsyneladende også slappe af og nyde udsigten. Gashåndtaget reagerer ikke længere. Vi sagtner farten og motoren udånder. Heldigvis er der kun et par hundrede meter ned ad bakke til tavernen, der hæver sig over den fine sandstrand.


Benzinmåleren står på nul, men det har den hele tiden gjort. Jeg havde valget mellem en scooter uden sidespejl, men med en benzinmåler, der virkede. Jeg valgte den med sidespejl...


Tavernen i Platis Gialos drives af sympatiske Costas Makris. Hans to langlemmede sønner går til hånde med stor hjælpsomhed. De ringer straks ind til Markos i scooterudlejningen, men ingen tager røret. Det kan være fordi Markos og hans kone Maria også driver en restaurant. Og så ser jeg senere Markos i færd med at sætte ledninger op for belysningsvæsnet.


Efter en times tid lykkes det at få fat i Maria. Nåh, ja, han fik jo ikke så meget bensin på. Vi havde ikke så meget, fortæller hun sønnen Lefteris. Men vi kommer ud til ham med noget mere, så snart den kommunale tank åbner. Det blir’  klokken ca 14!


Der er ikke andet at gøre end at læne sig tilbage og nyde udsigten de tre timer. Man er vel på tålmodighedens ø.


Terroristlederen

Kort efter ankommer den lokale minibus med en håndfuld passagerer. En stor midaldrende mand med stok kommer op til et bord ved siden af mig på terrassen, mens fruen kaster sig i bølgerne.


Richard viser sig at være en pensioneret engelsk universitetslærer. Han er bosiddende i Frankrig, har været 15 gange på Lipsi og besøgt omkring 20 forskellige steder i Grækenland.


- Lipsi er en skøn ø. Her leves livet i et tempo, der sænker blodtrykket. Lipsi er altid blevet styret af naboøen Patmos. Her mener man, at der ikke skal bygges for hårdt, siger Richard. Den mest opsigtsvækkende episode på Lipsi var, da man anholdt terroristen Alexandros Yiotopoulos.


- Yiotopoulos var manden bag den kendte græske terroristgruppe ”17. november”. Gruppen stod bag en række attentater og drab i Athen. Under en storstilet aktion blev han anholdt i sit lyserøde sommerhus på en bakketop bag havnen i Lipsi by i 2002.


Kun gode restauranter

Hjemme på Hotel Afrodite spørger jeg lige værten Yiorgos, om ikke han kan tænke over navnene på øens fem bedste restauranter. Yiorgos kigger på mig. – Må jeg ikke nævne seks?, spør’ han. - Jo da, men hvorfor? – Så får jeg alle øens restauranter med, smiler han. Og de er alle gode.


Restauranterne  og øens sociale liv udfolder sig langs havnepromenaden og oppe ved torvet og de snævre gader i bymidten. Vi kan umiddelbart anbefale Karnagio på den anden side af havnen. Maden er glimrende og i solnedgangens skær er der en smuk udsigt over både havn og by. Vi spiste også lækkert lam oppe hos Manolis midt i byen. Om dagen driver han et af øens fire supermarkeder. De har alle udbringning af varer, men hos Manolis får man en flaske vin i bonus, hvis man køber for over 30 Euro.


Tøsehotel

Ikke langt fra Manolis har Anna Rizos sin ”The Little Shop”. Her kan du få svar på det meste på et meget bredt engelsk. Den lille butik oser af hygge, og Anna står også for indretningen af flere af familiens små hoteller. Det nyeste Elianna har hun indrettet i feminin stil for sin svoger Michalis. Vi tager et kig på det, og danske Inger Olsen viser gerne sit hyggelige værelse frem. Vi er enige om, at det er et rigtigt veninde- eller tøsehotel - på den gode måde.


Lipsi ligger langt fra masseturismens hovedvej. Her er ikke mange seværdigheder eller et strømlinet natteliv. Her er til gengæld en chance for at opleve et græsk dagligliv i et venligt, afstressende tempo.
Rejsen dertil


Med færge: Anek Lines besejler Lipsi med færgen Nissos Kalymnos. Dodecanese Seaways besejler øen med en noget dyrere katamaran og endelig sejler Patmos Star, Lambi og Rizos Cruises lokalt til bla. Leros og Patmos. Se ferries.gr.


www.lipsi-island.com

www.lipsibookings.com


Se også billedserien om Lipsi...


Strandene

Der er umiddelbart tre gode strande på Lipsi. Den bedste er den i Platis Gialos. Den er en blidt skrånende sandstrand. Stranden Lientou lige vest for byen og neden for Hotel Afrodites café er lidt mindre, men beplantet med skyggefulde tamarisk-træer. Endelig er der Katsadia med flere små beskyttede sandstrande. Her er der også en enkelt taverne. Den når forhåbentlig at åbne, inden sæsonen slutter. Ingen af strandene har solsenge eller parasoller.


Der er flere andre strande, men de er sværere at komme til. Hochlacoura er lidt anderledes med sine småsten og skyggefulde grotter. Ifølge køreplanen skulle øens minibus komme forbi en gang imellem.Fakta

Lipsi er på kun 16 kvkm. Den ligger 20 km fra Patmos og Leros. Om sommeren kommer mange udefra til deres sommerhuse eller for at arbejde. Så stiger indbyggertallet til ca 1500 fra de normale 700. Der er mange tusinde geder på Lipsi. Smag derfor på den lokale ost. Og øen skulle have mere end 30 forkellige fuglearter, bla. Eleonora-falken. Den ligger på rede om efteråret, når småfuglene er på træk over Lipsi.