Verden rundt på Lissabons museer

 


© Johnni Balslev


Lissabon er i sig selv en meget charmerende, prisbillig hovedstad. Min opgave denne gang var imidlertid at udvælge fem museer for BTs læsere. Det er en særdeles svær opgave. Jeg valgte fem, der har et strejf af de portugisiske opdagelsesrejser over sig. Men jeg synes, at I skal have nogle flere med. Der er mange flere, jeg synes er et besøg værd. Nogle af dem har jeg tilføjet.Sig det med kakler

Hvad: Museu Nacional do Azulejo (www.museudoazulejo.gov.pt)

Hvor: Rua da Madre de Deus 4

Entré: 5 Euro, seniorer 2,5 €, åbent tirsdag til søndag kl 10-18


Man kan ikke gå mange meter i Lissabon uden at bemærke de mange kakler. De ses som vej- eller forretningsskilte, måske store imponerende historiske eller religiøse malerier. Kaklerne er både en del af portugisernes dagligdag og en væsentlig del af deres kulturarv.


Museet for kakler - eller Azulejos som portugiserne kalder dem - ligger i et smukt gammelt kloster ned mod floden Tejo. Klostrets kapel er i sig selv et besøg værd med sine forgyldte hvælvinger og dekorative religiøse kakkelmotiver.


Kaklernes vej fra Nordafrika over Sevilla i Spanien til at blive en speciel portugisisk udsmykning afspejler sig tydeligt i udstillingerne. Personligt synes jeg det er spændende at se udviklingen fra arabiske geometriske mønstre til kakkelmalerier, der beskriver portugisernes hverdag i 1700-tallet. På øverste etage slutter de fleste med et kig på det meget imponerende panorama af Lissabon fra før jordskælvet i 1755. Kakkelmaleriet er 23 meter langt og består af 1376 kakler. Se om du kan finde den lille tidevandsmølle.Et liv i snor

Hvad: Museu da Marionetta (www.museudamarioneta.pt)

Hvor: Convento das Bernardas, Rua da Esperanca 146

Entré: 5€, seniorer 3, åbent  tirsdag til søndag 10-13 og 14-17:30


Det kan godt være at mange af os kan føle os som marionetter en gang imellem. Men på marionet-museet hænger livet konstant i en snor. 


Museet har skåret ned på antallet af  udstillede dukker. Til gengæld er udstillingen blevet flottere og mere overskuelig.  Som nordbo er det nok mest spændende at se de mange dukker og dukketeatre fra østen. I Indien, Kina og Indonesien var dukketeatret et fast indslag i dagligdagen.


Det er nemt at se forskel på de skumle skurke og de milde helte. For mange var forestillingerne ude i landsbyerne den eneste kontakt til omverdenen. Med drama og satire var de datidens ugeblad.


Dukken med et ur i hovedet og en nøgle i kroppen fører os op til nutiden. Og udstillingen slutter med en meget håndgribelig opstilling af, hvordan man producerer en dukkefilm.Kirken uden tag

Hvad: Museu Arqueoligico do Carmo (www.museuarqueologicodocarmo.pt)

Hvor: Largo do Carmo

Entré: 3,5€, seniorer 2,5, åbent mandag til lørdag 10-18, søndag lukket


Selve udstillingen på Largo do Carmo er nok ikke den mest imponerende i Lissabon. Men det er omgivelserne til gengæld. Museet holder til for enden af det, der var Lissabons største kirke før jordskælvet i 1755. Nu ses kun de slanke gotiske buers stræben mod den blå himmel. Taget faldt ned under jordskælvet og buerne står som et monument over tragedien.


I resterne af det omgivende kloster findes en udstilling, der springer fra stenalderredskaber til sydamerikanske mumier i store glasmontre. På en gang fascinerende og stødende.


Largo de Carmo uden for klostret  er en af Lissabons mest charmerende pladser med et afslappet caféliv under de store Jacarandatræer. Næsten altid med en velspillende gademusikant i nærheden.Mr 5%'s private kunstsamling

Hvad: Museu de Calouste Gulbenkian (https://gulbenkian.pt/museu)

Hvor: Avenida de Berna 45, Lisboa

Entré: 10€ til grundlæggerens udstilling og udstillingen for moderne kunst, 5€ for seniorer, søndag gratis efter kl 14. Lukket tirsdag.


Udstillingen er en afvekslende og meget imponerende rundrejse indkøbt af en armener, der aldrig fandt sig et fast hjemland. Gulbenkian fik tilnavnet "Mr 5%" fordi han tjente sine penge som mellemhandler for olie i Irak og Iran. Han købte kunst ind efter sin personlige smag uden skelen til prisen.


Værkerne strækker sig fra egypterne og grækernes storhedstid, over ægte tæpper fra Iran og Irak, flot svunget fransk rococco-sølvtøj, kinesisk porcelæn og slutter med de skønneste malerier af  malere som Rembrandt, Turner, Manet, Monet, van Dyck, Rubens, Gainsborough, Renoir, Degas, Troyon, Lami og endelig en flot serie fra 1700-tallets Venedig af Francesco Guardi.


Det var dem jeg bed mærke i undervejs. Udstillingen er pænt stor men alligevel meget overkommelig.


En tur i den flotte park omkring museet giver den rette stemning til at se museet bagefter. Eller til reflektion efter rundturen.Rigtige hestekræfter

Hvad: Museu Nacional dos Coches (www.museudoscoches.pt)

Hvor: Avenida da India 136, Belem

Entré: 6€, seniorer 3, åbent tirsdag til søndag 10-18


Karetmuseet er stadig beliggende i den smukke bydel Belem lige i udkanten af Lissabons vestlige ende. Men det er flyttet fra en gammel stilfuld  bygning over i en temlig kold en af slagsen. Alene elevatorerne op til udstillingen kan hver rumme en hel busfuld af gæster. De imponerende gamle kareter står til gengæld tydeligt frem mod de hvide vægge i det nye museum.


Her er kareter med indbygget toilet, her er kareter med en overdådig forgyldt udsmykning og små rappe kareter til en tur hen til bageren. Der er den mørke, skumle karet, der er den prangende med flotte malerier på dørene.


Uden overdreven forstand på hestevogne er det alligevel sjovt at se udviklingen i ophænget af kareterne.  Remmene der bær selve kabinen bliver mere og mere sindringe for at undgå de mange stød op gennem de hårde hjul.


Inden turen går videre ud i Belem, der i sig selv er et must i Lissabon, er det tankevækkende, at vor egen globetrotter H.C. Andersen foretog sine rejser ned gennem Europa i disse kareter. Han kom også på besøg i Lissabon. Men det er et andet eventyr.
Museu de Lisboa

museudelisboa.pt


Museu de Lisboa er det tidligere bymuseum. I dag består museet af flere afdelinger rundt i byen, bla. Casa dos Bicos ned mod Tejo-floden.


Men hovedafdelingen i det gamle Palacio Pimenta er stedet, hvor man får et glimrende indtryk af livet i Lissabon fra 1600-tallet og op. Et liv der afspejler sig i mange kakkelmalerier og tegninger. Her ser man også nogle af de sjældne tegninger, der viser det ødelagte Lissabon efter jordskælvet i 1755.


Museets bygning er i sig selv et spændende museum med sit store kakkelbeklædte køkken og haven som en grøn oase.Museu de Marinha

museu.marinha.pt

Når man nu alligevel er i Belem og besøger andre af de herlige seværdigheder som Jeronimus Klostret og Karetmuseet, så kan et kig ind i det maritime museum stærkt anbefales.


Det er et sted for drengerøve i alle aldre. Placér fruen i caféen med de lækre cremede kager Pasteis de Belem. Hun vil absolut tilgive dig!


Med 17.000 udstillede genstande er der nok at kigge på. Den ældste del af museet befinder sig i vestfløjen af det gamle Jeronimus Kloster.
Museu do Oriente

www.museudooriente.pt

Museet ligger lidt gemt nede ved Tejo-floden ud mod Doca Amaro.


Udstillingerne er sat flot op med specielt unikke genstande fra Japan og Kina. Portugiserne var de første, der oprettede kontakt til store dele af Asien. Det var ikke uden problemer at kombinere katolsk missionsarbejde med ren handel.


Portugiserne havde bla. handels- og missionsstationer i Mozambique i Østafrika, Diu, Bombay og Goa på Indiens vestkyst, Syriam (Rangoon) i Burma, Macau i Kina og Nagasaki i Japan.