Kongelig udsigt i Marmaris

 

Johnni Balslev ©


På en skala fra 1 til 5 er Marmaris’ beliggenhed en klar femmer. Hvis man altså kommer til at bo langs den kilometerlange strandpromenade. Som Dronning Margrethe og Prins Henrik gjorde på deres bryllupsrejse i 1967.


Den gang som nu var den smukke Marmaris-bugt omgivet af bølgende grønne bjerge. Meget har dog ændret sig siden. Dronningen og Prinsegemalens Hotel Lydia lå næsten alene i bugten. I dag er der et bredt tilbud af hoteller i alle kategorier. Bugten er nu et livligt mylder af udflugtsbåde og sejlskibe. Ind mellem de smukke træskibe fræser vandscootere, speedbåde og kraftige motorbåde med paraglidere under faldskærme i 30 meters højde. Inde under land trædes der rundt i vandcykler med indbygget rutchebane. Den smalle strand er tæt belagt med solsenge og parasoller over en strækning på mange kilometer. Mange steder er de gratis, hvis blot man køber lidt i restauranten ud for stranden. Måske fordi de fleste hoteller er gået over til all-inclusive. En udvikling der giver grå hår til mange restaurantejere i Marmaris – som mange andre steder i verden.


Afvekslende centrum

Langs havnepromenaden inde i centrum ligger de flotte udflugtsbåde fender ved fender. Konkurrencen om publikums gunst er hård. Mange indbyder til badning og barbeque med fuld fart på. Ved siden af ligger både, der reklamerer med ”No music”. Eller hvad med et lidt længere krydstogt ”Blue Cruise” til romantiske strande og små fiskerbyer?


Bag havnepromenadens overvældende tilbud af udflugter til søs ligger den store overdækkede basar og lokker med flere end 400 forretninger. I det gamle centrum op ad borgen er der til gengæld overraskende fredeligt. Man er hensat til en helt anden verden fra før masseturismen holdt sit indtog. Vi klatrer op til Restaurant Panorama ad en smal udvendig trappe og belønnes med en fremragende udsigt over havn og bugt. Maden er oven i købet glimrende.


Den lille borg ved siden af Panorama blev bygget af  Süleyman den Store i 1522 som optakt til erobringen af den store korsridderborg på Rhodos kun 50 km væk. Borgen er absolut et besøg værd. Bortset fra den flotte udsigt rummer den et fint lille museum med udvalgte antikke lækkerier, bla. de fineste glasarbejder fra romersk tid.


Bag borgen og den gamle bydel kommer man om til den store marina ned gennem bargaden. Eller rettere Dr Jekyll og Mr Hyde-gaden. Om dagen en stilfærdig søvnig gade, om aftenen og natten et inferno af lyd, sprut og dans. Heldigvis langt fra hotellerne.


Prut endelig løs

Vi tager en tur på det lokale torsdagsmarked midt i den nyere bydel lige ved Star Hotel. Her får et par modne damer sig en lille kæk top til håret, mens mit kameras hukommelseskort går amok nedenunder, hvor de lokale bønder sælger grønsager, jeg ikke har set flottere siden mine bedsteforældres køkkenhave i kolonihavehuset. Her er der bare et overvældende udvalg og en farvepalet, der ikke ses på vore breddegrader.


Marmaris har alt hvad der skal til for at tilfredsstille en moderne charterturist. Det brede udvalg af hoteller i alle prisklasser. Det samme gælder restauranterne. De dyreste er langs den kilometerlange promenade, mens priserne daler inde i byens gader, hvor kvaliteten til gengæld ofte stiger. Shoppingmulighederne er i top. Guld og tæpper ligger langt under det hjemlige prisniveau, og så er det sjovt at gå i basaren eller på marked og prutte om priserne på spøjse ting, man måske ikke lige står og mangler.


Nogle gode udflugter


Içmeler og Turunç

Içmeler har i modsætning til selve Marmaris en stor bred strand med plads til beach volley. Den dejlige, men godt proppede strand kan nås med dolmus minibus eller allerbedst med bådtaxi fra centrum af Marmaris. Herfra koster det knap 30 kr at sejle op langs kysten de ca 6-7 km til centrum af Içmeler. Der er et par påstigningssteder langs promenaden. Hvis du vil forsætte endnu længere ud til det mere fredelige Turunç koster turen 40 kr.


Du skal så ikke undre dig, hvis du står af i Içmeler og vil sejle videre til Turunç lidt senere. Det koster nemlig også 40 kr. – Men vi er et andet bådselskab, lyder forklaringen. Turunç har også en dejlig men knap så overfyldt strand. Den flotte hjemtur til Marmaris fra Turunç med dolmus koster 18 kr og tager en halv time.


Mudderbad og skildpaddestrand

Den store sivskovslabyrint omkring byen Dalyan dannede kulisse til nogle af optagelserne i filmen Africas Dronning med Humphrey Bogart og Kathrine Hepburn. Sagde man, men den kedelige sandhed er, at filmholdet aldrig har været i Dalyan. På turen er mudderkastning tilladt, ja mudderet har efter sigende en helbredende virkning. Så er spørgsmålet kun, hvad man skal fejle for at blive helbredt. Efter mudderbadet sejles man ud til den kæmpestore sandstrand Iztuzu. I perioder deles den ligeligt mellem badegæster og den fredede caretta-caretta –skildpadde. Undervejs er der kig til antikke lykiske kongegrave, der er hugget ind i klipperne højt over sivskoven for 2400 år siden.


Adrenalin-ture

Snup en bumpetur for fuld speed og høj musik på en jeepsafari i uvejsomt terræn, kast dig ud i frådende vandmasser på riverrafting eller svøm rundt mellem eksotiske fisk og skibsvrag i dykkerudstyr. Eller hvad med et flot vue over Marmaris-bugten hængende i en faldskærm bag en kraftig motorbåd? Der er mange tilbud til de, der vil sparke gang i adrenalinforsyningen.


Landsbyliv

Det er mere stilfærdigt at tage en tur ud på Datça-halvøen. Det kan man gøre selv eller med rejsebureauet. De fleste stopper ved det store platantræ i byen Bayir. Gå tre gange omkring træet og dine ønsker skal gå i opfyldelse. I byen og området kan man købe den lifligste honning. Mange tager ud til stranden ved Orhanyie. Her har moder natur lagt en lang sandbanke kun få centimeter under vandoverfladen. Det er lidt som at gå på vandet ud i den store bugt omgivet af lystbåde. Vi gør et stop i den lille by Turgutköy, hvor man forgæves har forsøgt at lokke turister til med et ønske-platantræ som i Bayir. Vi nåede ikke til Selimyie denne gang, men den er et besøg værd, som Datça og Bozburun er det.

Rejseinfo


Marmaris har ca 30.000 fastboende indbyggere, men vokser til over 120.000 i højsæsonen.


Charterselskaber

www.bravotours.dk

www.primotours.dk

www.tui.dk

www.sunweb.dkObs: Marmaris kan også nås på dagture fra Rhodos.


Se også billedserien..

www.marmaris.org           www.marmarisinfo.com        www.marmaris.bel.tr

Tilbage til menuen og 100 rejsemål!Ferierejsen.html