Copacabana ved Mølleåen

 

© Johnni Balslev


Træernes løv danner en tunnel af grønt over den blanke å. Foran os ligger et herligt virvar af robåde, kajakker og kanoer iblandet flokke af ænder med dunede ællinger. De tager tumulten med stoisk ro.


Vi har lige skiftet båd ved Nybro, hvor vi kom fra en frisk tur rundt på Bagsværd Sø. Langt de fleste stod af ved kunstudstillingen på Sophienholm. Alene Sophienholms smukke, romantiske parkanlæg ned mod Bagsværd Sø er et besøg værd.


Nu skal vi videre ned gennem Mølleåen mod slusen ved Frederiksdal. Utroligt nok får vores båd Svanen kilet sig ind mellem de mange glade mennesker, der plasker rundt midt i åen.


Med båd fra hovedgaden

Vores bådtur startede neden for kirken i Lyngby. Lige for enden af det levende indkøbsmiljø på Lyngby Hovedgade.


Ved Nybro og Nybro Kro skilles de to hovedruter. Den ene båd sejler en flot rundtur på Bagsværd Sø med stop ved Sophienholm og spisestederne Aldershvile Slotspavillon og Regatta Pavillonen. Den anden fortsætter ned ad Mølleåen til slusen ved Frederiksdal.


Turen ned mod Frederiksdal er forbavsende fredfyldt i forhold til hurlumhejet ved Nybro. Et par robåde og kanoer flytter stille ind til siden, når vi passerer i den gamle velholdte turbåd. Der smiles og vinkes. Enkelte kanoer stryger op bag os og følger os et stykke vej, andre har hevet kanoen op på bredden og giver os et vink fra en solplet mellem træerne.


Sprængstof i slusen

Turen stopper ved slusen i Frederiksdal. Her bruser vandet fra Furesøen tre meter ned i Mølleåen. Kun kanoer og kajakker kan slæbes op ad slidsker til Furesøen. På begge sider af slusen har Frederiksdal Kano- og Bådudlejning et stort udvalg af både. Der er endda også en kajakskole.


Slusen blev færdig i 1887 og indgik både som en regulering af vandet i Furesøen, men også som en vigtig del af Københavns forsvar. I 1914 havde man endda placeret sprængstof i slusen. En sprængning ville oversvømme store områder omkring København og have forhindret fjenden i at trænge hurtigt frem.


Længe før slusen blev bygget regulerede man vandet til de ni møller langs Mølleåen. Allerede i 1724 sluttede mølleejerne sig sammen i et møllelaug for at styre vandforsyningen til deres møller. Den første her i Frederiksdal lå 25 meter over havet. Frederiksdal Mølle har fungeret som kobbermølle, papirmølle og senest inden nedlæggelsen i 1845 som kornmølle. Den sidste mølle i rækken var Strandmøllen ved Øresund.


Holte Havn

Vi følger efter en familie, der ser ud til at have forberedt en picnic i det grønne. De går op ad en lille sti til Den gamle Have, et beskedent traktørsted med et begrænset udvalg i mad, men med mulighed for at anrette den medbragte på borde og bænke med en flot udsigt ned over  sluseområdet. Drikkevarer købes på stedet.


På Furesøsiden af slusen ligger endnu en turbåd. Den tager turen over Furesøens vande, gennem Vejlesø til Holte Havn. Ja, der er skam noget, der hedder Holte Havn. Et fint lille anlæg med anløbsbro, en bådudlejning og traktørsted lige neden for togstationen i Holte. Turen tager en hel time i forhold til de andres på en halv. Turen skal tjekkes hos Bådfarten. Den er ikke helt så hyppig som de andre.


Bag turbåden ved slusen ligger det, der før var kendt som Hotel Hvide Hus. Selv om stedet nu ejes af Danmarks Lærerforening og hedder Sinatur, er beliggenheden ned til slusen stadig skøn. Det er derfor også glædeligt, at hotellet åbner for grillaftner fra den 1. juni til 1. september. Lidt underligt er det dog, at man ikke har åbent, når de mange familier er i området om dagen.


Næsten Copacabana

Til gengæld får vi en uventet, glædelig overraskelse. Vi er på jagt efter noget rimeligt godt at spise, men Den gamle Have og Sinatur havde ikke noget spændende at byde på. Vi får et tip om at gå om til Fribadet! Er det noget med nøgenbadning?


Næh, absolut ikke. Frederiksdal Fribad er derimod en fin lille sandstrand ud til Furesøen, få hundrede meter fra slusen. Og så er det livlige strandmiljø med en smart livredder tilsat en skøn brasiliansk stemning. Restaurant Fribadets brasilianske kok har gang i mange store jerngrille på stranden hver aften hele sommeren. Churrasco, brasiliansk barbecue, består her af "picanha" culottesteg, nakkefilet, kyllingeoverlår, lammeculotte, oksesteaks, smørfisk, laks og grillpølser.


Den menu må vi have til gode. Her om dagen snupper vi en bifana, en specielt krydret sandwich og deler en karrafel Sangria, mens vi smilende skuer ud over strandens leben. Ikke helt Copacabana i Rio, men næsten.
Kontakt og mere info


Bådfarten i Lyngby: baadfarten.dk

Frederiksdal Fribad og restaurant: fribad.dk

Den gamle Have: dengamlehave.com

Frederiksdal Kano- og Bådudlejning: frederiksdal-kanoudlejning.dk

Sophienholm: sophienholm.dk

Nybro Kro: nybrokro.dk

Nybro Båd- og Kanoudlejning: nybrokano.dk


Se også billedserien fra Bådfarten...

Tilbage til menuen og 100 rejsemål!Ferierejsen.html