Tolo - strandhygge i myternes land

 

Danskerne er vilde med de græske øer, lyder det fra charterbureauerne. Nu kommer fastlandet Peloponnes på programmet. Vil det blive lige så populært? Vi tager et tjek.


© Johnni Balslev


Egentlig er Peloponnes ikke mere en del af det græske fastland. Men derimod en halvø, afskåret fra resten af Grækenland af en 24 meter bred og 6 km lang kanal.


Korinthkanalen er et flot ingeniørarbejde fra 1893. I dag er betydningen af besparelsen på 700 km dog krympet noget. Langt de fleste fragt- og tankskibe er for store til at sejle igennem. De fleste skibe i kanalen er derfor lystsejlere og turistbåde. Fra dem har man til gengæld et imponerende kig op ad de 90 meter høje kalkstensvægge. Vi tog i stedet et kig ned på skibene fra en bro, der også har bungyjump.


Turen går videre over Peloponnes med frodige sletter med vin- og citrusplantager mellem barske bjerge. Vi krydser gennem myternes land, hvor historien smelter sammen med storslåede helteberetninger og guder med menneskelige svagheder.


Giganternes palads

Paladset og byen Mykene er placeret på et bjergplateau med en iøjnefaldende kontrol over trafikken op gennem en frugtbar dal. Dalen var den naturlige handelsvej mellem to have.


Et af de aller første spørgsmål, der trænger sig på, når man står og ser på de flot tilhuggede sten i paladsets mure er, hvordan i alverden man fik de tonstunge sten på plads i de store kyklopmure, der omgiver paladset i Mykene? Mure der er opført 1700 år før Kristi fødsel og op til 14 meter brede.


Langt senere troede grækerne meget forståeligt, at de var opført af giganter.


Den lige så imponerende Løveport markerer en noget nyere indgang til paladset fra omkring 1300-tallet før Kristi. Den mykenske kultur var den første civiliserede kultur på det europæiske kontinent.


En vandring rundt på paladsets område er en udfordring til fantasien. Et besøg på det arkæologiske museum i Athen giver iøvrigt et godt indblik i den rigdom, der prægede paladsets liv. Her er bl.a. guldspænder og -halskæder, der kan gøre en nutidig designer grøn af misundelse.


Museet har også en samling dødsmasker i det pureste guld. De stammer fra de store kuppelgrave omkring paladset.


Over indgangen til den største af gravene ses en overligger af sten, der vejer hele 120 tons. Graven kaldes ofte for Agamemnons grav, men den sagnomspundne konge og feltherre fra togtet mod Troja er yngre end graven.


Marmorbelagte gader

Vores tur går til Nafplion længere sydpå.


Over byen troner et kæmpemæssigt fæstningsværk. Det meste bygget af venetianerne, da de trak sig tilbage fra den stigende osmanske dominans i det østlige Middelhav. Fæstningen Palamidi blev bygget på kun 3 år og stod færdig i 1714. Det er venetianernes sidste store bygningsværk i deres storhedstid. Osmanerne indtog den imidlertid allerede året efter. En årsag kunne være, at der var under 100 soldater til at forsvare den.


Senere blev fæstningen af stor betydning under den langvarige uafhængighedskrig mod tyrkerne i begyndelsen af 1800-tallet. I 1829 udråber Grev Ioannis Kapodistrias Nafplion til den første græske hovedstad. Det er den ind til 1834, hvor Athen bliver hovedstad under mere fredelige forhold.


Der skulle være 999 trin op til toppen af Palamidi. Om det er rigtigt, fik jeg ikke lige tjekket denne gang, men det er flere restauranter og barer for foden af fæstningen, der markedsfører den som øjefangere.


Nafplion overrasker med sine marmorbelagte gader og store flotte Syntagme-plads. Bygningerne er ofte i en charmerende italiensk stil eller med enkle nyklassiske linier. Langs gader og stræder er der et meget stort udbud af restauranter, barer og elegante forretninger med tøj og smykker.


Hvis du skulle have undret dig over de små bedekranse, de græske mænd kører rundt mellem fingrene, kan du få en historisk forklaring på Nafplions Komboloi-museum. De er ikke bedekranse men mere afstresningskranse. Og de virker også forebyggende, kan man se. En Komboloi er en god gaveidé uden medicinske bivirkninger.


Nafplion har også et par rimelige strande nær byen. Arvanitia er en livlig lille bystrand med en stor restaurant og bar. Karathona Beach er en stor sandstrand 3 km syd for byen.


Byen på stranden

Der er til gengæld masser af strand i nabobyen Tolo kun 10 km mod syd. Den børnevenlige sandstrand strækker sig langs byen i en længde af  1,5 km. Nogle steder forholdsvis bred, andre steder smyger den sig op ad husmurene.


Mod vest er der en lille malerisk fiskerflåde og et par store udflugtsbåde fra Pegasus Cruises.


Det er muligt at tage på sejludflugter til de saroniske øer Hydra og Spetses eller sejle rundt mellem øerne i området. Hydra er den rige og dyre men charmerende, bilfri ø med mange store gamle skippervillaer. Spetses var hjemsted for den kvindelige frihedskæmper og admiral Bouboulina, der med egne midler bekæmpede den tyrkiske besættelsesmagt.


Tolo er et sted, der vil falde i mange danskeres smag. Byen har en afslappet balance mellem et familiært lokalmiljø, strandliv, god mad og fantastiske udflugtsmuligheder.


Lej evt. en cykel eller gå de 5 km videre ud gennem frodige appelsinplantager til den lille landsby Drepano med et hyggeligt torv omkranset af taverner. To km derfra kommer du ud til kysten ved Vivari. Her ligger lystbåde for anker i den velbeskyttede bugt, og fiskerbåde leverer frisk fisk og blæksprutter til tavernerne ved byens lille strand. Uden for Vivari starter store marker med artiskokker.


Myternes land

Nu vi er ved udflugterne, må man endelig ikke snyde sig selv for de utroligt spændende udflugter på Peloponnes.


Udover et besøg i Mykene ligger et af antikkens mest velbevarede teatre i Epidauros. Det havde plads til 14.000 tilskuere fordelt på 55 rækker. De underste 34 er fra den græske storhedstid ca 300 år før Kristi, de øverste 22 er tilføjet af romerne.


Nyere forskning viser, at den fantastiske akustik kan skyldes, at grækernes placering af kalksten som sæder filtrerede dybe toner som publikums mumlen fra og fremhævede stemmerne på scenen.


Der er ikke så meget at se i Sparta, men det er nu ikke dårligt at have været på besøg i krigerstaten, der var uvurderlig i kampen mod perserne, men senere lå i konflikt med det mere sofistikerede samfund i Athen.


Fakta

Rejsen der til:  Bravo Tours er sammen med sit søsterselskab Sun Tours de eneste charterbureauer på Peloponnes.


Pakke- eller grupperejser arrangeres af blandt andre Gislev Rejser, Vitus Rejser og Albatros.


Peloponnes er på 21.550 kvkm (noget mindre end Jylland) og har 1 mio. indbyggere.


Nafplion har 33.000 og Tolo omkring 1.600 fastboende indbyggere.


Se billedserien fra Peloponnes...