Poros - en dejlig udflugtsbase

 


                                                                 Johnni Balslev ©


Foran os piler små hvide taxi-både frem og tilbage. Langs kajen ligger fiskerbåde med gule net side om side med store lystyachter.


Vores Flying Dolphin har foldet sine stylter sammen og sejler på bugen op ad det smalle sund mellem øen Poros og fastlandet.


Alt er kaos i samme øjeblik trossen smides i land. De ventende maser sig frem, mens passagerer kæmper sig fra borde.


Få minutter efter befinder vi os utroligt nok i land med al bagagen under kontrol. Den flyvende Delfin er allerede ved at forsvinde i en sort dieselsky.


Vi bliver bugseret ind i en taxi. I løbet af nul komma fem er vi fremme ved hotellet. Nøglen til værelset udleveres af Costas. Jeg vidste ikke, at Danny de Vito havde en tvillingebror i det græske. Først senere konstaterer vi, at han ikke har helt samme humoristiske væsen som sin Hollywood-bror.


Følg de lokale

Poros er en dejlig overskuelig ø. Nogle påstår, at den i virkeligheden er to øer. Så længe der er en bro, vil jeg tillade mig at se stort på de halvanden meter vand, der skiller dem.


Poros By har et stort udvalg af smarte cafeer, restauranter og forretninger med alt i dyre smykker. De ligger der mest til ære for den daglige flok af turister fra Athen, der klarer tre øer på en halv dag.


I løbet af en time har sværme af små japanere fotograferet hinanden på kryds og tværs, købt ind og venter utålmodigt på, at det gode skib Hermes fortsætter sin tur til næste græsmark.


Ind imellem turistfælderne på havnefronten findes enkelte gode restauranter. Hvis man altså kan lide græsk mad. Men her gælder det gode råd: Følg de lokale! Man går aldrig helt forkert, når flere borde er optaget af grækere. Et bord er ikke nok, det kan være familien.


Bag facaden

Men de prisbillige og rigtigt hyggelige restauranter findes oppe i byens snævre stræder.


Her leger ungerne langs hvide vægge, blå skodder og lilla bourganvilla, mens bedstefar eller bedstemor holder et vågent øje med dem fra husets balkon.


Prøv Platanos, der naturligvis ligger under byens store platantræ. Her residerer Thassos med sin kone og flere venlige medhjælpere. Her er gedigen græsk mad og en fin lokal stemning. Thassos henter råvarerne ovre i sin slagterbutik på den anden side af gaden.


Det samme gør den driftige ejer af  Restaurant Butcher’s Shop med en meget flot udsigt over havet og bjergene på Peleponnes. Et perfekt sted til en middag akkompagneret af en romantisk solnedgang.


I solens orange skær tegner sig en blød silhouet af klippeformationen “den sovende kvinde”  med optrukne ben, runde bryster og ansigtets klare kontur. Solen går ned i hendes åbne mund.


Afstandene på Poros er korte.  Der er kun to buslinier på øen. Den hvide bus kører fra byen ud til turisthotellerne i Neorion, den grønne ud til Askeli den modsatte vej. Længste stræk er vel på 20 minutter.


Trods alle advarsler er der ikke noget som at køre rundt på to hjul i det græske landskab. Trafikken er begrænset, og det er skønt med en frisk brise i varmen.


Gode strande

Selvom man ikke møder sandstrande som i Danmark, er strandene på Poros gode. De fleste er endda velegnede for børn og ikke-svømmere. Det er dog en god idé at medbringe et par lukkede plasticsko til at forcere de bælter af småsten, der næsten altid ligger i strandkanten.


Love Bay er en lille romantisk sandstrand omgivet af frodig pinjeskov. På den store strand i Neorion er der et professionelt vandsportscenter med vandskiskole, parasailing, jet bikes mm.


Ved Spiros glimrende taverne længere inde mod byen kan man leje små familievenlige motorbåde for 250 kr om dagen.


Captain’s Beach eller Canali Beach er én og samme strand. Men de 2 tavernaer på den glimrende strand slås om overtaget i en hidsig navnekrig.


Ude på den anden side ligger den lidt turistede Askeli-strand og endnu længere ude Monastery Beach med et fredeligere miljø under øens eneste kloster.


Bevæger man sig væk fra turistvejene, går der en glimrende og meget charmerende vej nær Restaurant Paradiso ned mod Vayionia Bay. Her mødes man af en meget fredelig lille beskyttet badebugt med et par små fiskerbåde som dekoration i den ene side.


Fra den fine asfalterede hovedvej rundt på øen er der mange spændende muligheder for afstikkere ned ad rimelige grusveje.


Vær dog forsigtig med at stole for meget på de lokale vejkort. De er som regel af høj kunstnerisk værdi, men ligger langt fra øens reelle geografi. Vi endte ude ad en grusvej med det ene bil-vrag efter det andet for at slutte ude ved flere brændende lossepladser under åben himmel.


Tømte giftbægeret

Når det er sagt, må det retfærdigvis siges, at Poros ellers er en dejlig ren og frodig ø.


På et højdepunkt med en pragtfuld udsigt og omgivet af pinjeskov troner et stort tempelområde, der var viet til havguden Poseidon. Det svenske Institut i Athen graver hver sommer i området.


Netop her på tempelområdet tømte den athenske politiker og taler Demósthenes i 323 f.Kr. et giftbæger for ikke at falde i hænderne på makedonerne.


Demósthenes havde tidligere prøvet at samle de græske stater mod makedonerne. Han blev endda hædret for det i Athen. Efter et mislykket oprør mod dem efter Alexander den Stores død flygtede han til Poros.


En lidt pudsig hændelse, når man ved, hvordan makedonerne med Alexander den Store i spidsen  senere bliver betragtet som noget af det mest græske.


Ellers er Poros ikke præget af  historiens vingesus. Til gengæld er Poros den ideelle base for udflugter til Peloponnes og øer som Aegina, Hydra og Spetses. Og ikke mindst Athen som kan nås på en time.Charter

www.apollorejser.dkFly til Athen

www.sas.dk

www.norwegian.com (sommer)


Ingen lufthavn på Poros.

Bus E96 går direkte fra lufthavnen i Athen til Piræus, pris ca 3€.


Det tager ca 1 1/2 time med færge, men kun 60 min med hydrofoil og katamaran.

Hellenic Seaways  (tidligere Saronic og Hellas Flying Dolphins): www.hellenicseaways.gr


Links

www.poros.com.gr

www.poros.nu

www.visitgreece.gr

Tilbage til menuen og 100 rejsemål!Ferierejsen.html