Puerto de la Cruz med lokalmiljø

 Johnni Balslev ©


Puerto de la Cruz er så absolut et af mine favoritrejsemål på De Kanariske Øer. Der er intet som at stå nede ved den gamle havn i skjorteærmer en vinterdag og kigge hen over byen og op gennem Orotava-dalen mod Spaniens højeste bjerg med sne på toppen.


Først kommer bydelen La Paz med bourganvillaer i en palet af pangfarver og julestjerner i flere meters højde, bag ved kommer store bananplantager omkring byen La Orotava efterfulgt af pinjeskove før man i 2.200 meters højde kører ind i det kæmpemæssig Las Cañadas-krater med Teide ragende op i det ene hjørne i 3.718 meters højde. Wauw!


Ud for den gamle havn er Plaza Charco stadig centrum i et Puerto, der ikke kun er et turistresort men har en lokal befolkning på lidt over 30.000. Netop blandingen af lokalbefolkning og lokalt liv og miljø giver en helt speciel atmosfære.


Rammen om denne atmosfære er et unikt charmerende gammelt bycentrum med maleriske huse med træbalkoner i snævre gader med palmer og et stort udvalg af restauranter. Ifølge Tripadvisor er der over 350.


Lokal charme

Vi holder selv af den lille Plaza Benito Peres Galdos, hvor de lokale unger leger i palmernes skygge. Vores yndlingssted er ovre i hjørnet ved caféen Agora hos østrigske Daniella og spanske Eduardo. Et super sted at se på byens liv. I dag optræder duoen Renacer med musik og dans.


Gaden Calle Mequinez fører  direkte her til Plaza Galdos fra havnen, og den fortsætter vestpå som stillevej med en ny vejbelægning og kranset af smukke palmer. Et kort stykke fra Plaza Galdoz fører gågaden Calle de Lomo mod øst lige ind i et stort udvalg af hyggelige restauranter. Begge gader har fået en række farverige nye gavlmalerier. Dem kan du se i denne billedserie..


Mod øst fra Plaza Charco går de fleste op ad trappen i Calle Quintana op til byens største kirke Iglesia de Nuestra Señora de la Peña de la Francia.


Foran den store katedral kan man kigge ind i hotellerne Marquesa og Monopol. Det er skønne gamle kolonihuse med patio og smukt udskårne svalegange i træ. Gaden fortsætter ned til havet, hvor der altid står mange mennesker og kigger på de store dønninger, der brydes i skumsprøjt på klipperne nedenfor.


En tur langs promenaden fører forbi det lokale havbad. Der skal lidt gå på mod til at tage sig en dukkert her. Men længere fremme frister de store swimmingpools med roligt vand i store parkanlæg.


Inde bag havpromenaden ligger en af de populære gågader. Calle La Hoya er specielt populær blandt engelsktalende gæster og fastboende. Her ligger et af deres faste tilholdssteder. Baren Bee Hive styres af far og søn Gregorio og Angelo med stor venlighed.


Modsætningen er tapasbaren La Muralla med skrå borde i en kort afstand fra Bee Hive. Maden og vinen er absolut glimrende, men tjenerne har i årevis kigget på turister, som om vi kom fra en anden planet.


Havpromenaden går over i en anden stil efter det lille hvide kapel på venstre hånd ud mod havet. Nu bliver det en mere luksuriøs promenade med de flotte poolanlæg på venstre side og store hoteller til højre. I bør unde jer selv en aften på Café de Paris. Uden for kigger man på strømmen af mennesker over en Sangria og indenfor danses der til levende musik hele aftenen.


En romantisk have

Bydelen La Paz på et plateau over Puerto har mange hoteller med en flot udsigt, og i bydelens gader ses Strelitza, Bourganvilla, Ibiscus og julestjerner i flotte farvepaletter. Her ligger også byens tæt bevoksede botaniske have med eksotiske planter fra store dele af verden.


Et par dyre modeforretninger understreger bydelens lidt mere eksklusive indtryk. Promenadestien mod nord med en flot udsigt over Puerto er et must.


På kanten til La Paz ligger en gammel ejendom med en smuk, næsten ukendt orkide-have. Sitio Litre (Little’s Place) blev købt af en engelsk købmand i 1774. Inden da havde det en kort fortid som kloster. Archibald Little tilplantede den store have. Den blev yderligere udvidet af familien Smith, der ejede ejendommen fra 1856 til 1996. Den tyske opdagelsesrejsende Alexander von Humboldt var kun én i en lang række af berømtheder, der besøgte den romantiske have. Han var her i 1799 og Agatha Christie hentede inspiration til sin roman The Mysterious Mr Quin, der foregår i Puerto. Hun var her med sin datter Rosalyn i 1927, kort efter skilsmissen fra sin første mand. Den smukke fredfyldte have har udstillet en lang række af den kendte engelske botaniske maler Marianne Norths kunstværker fra haven i 1875. De viser, at den ikke har ændret sig nævneværdigt de seneste 130 år.


Kolonibyen

Nogle kilometer bag Puerto troner La Orotava. La Orotava var hovedbyen for de første spanske kolonister. Her  gik produktionen fra sukkerrør over vin til de bananplantager, man stadig ser i dag. Den lille søde banan er ikke så holdbar som mange Sydamerikanske typer, men smager fremragende.


At det ikke var en dårlig forretning ses af de mange store byhuse fra kolonitiden. Casas de los Balcones kaldes en gruppe af dem. Det mest besøgte ”balkonhus” er Casa de Fonseca (Casa de los Balcones). Huset er idag hjemsted for en broderiskole, der holder liv i den canariske broderitradition. Selv med en stor forretning i stueetagen er der en dejlig atmosfære i patioen bag huset. Her kan man mod at slippe ca 10 kr få adgang til førstesalens museum. Her er der ikke mange gæster, men de fine tablauer viser, hvordan en rigmandsfamilie havde indrettet sig med en stab af stuepiger og køkkenfolk.


Området omkring Casa de las Balcones kan godt bære en lille rundtur. Kig ind ved det gamle Treenighedshospital skråt overfor. Her er der en flot udsigt over Orotava-dalen og så en lille svingtromle, hvor hittebørn blev afleveret.


I gaderne ned mod centrum lægger de gamle huses gårde op til et smugkig. Et sted er det et lægecenter, et andet restaurant, et tredie hotel osv.


Pladsen foran Rådhuset er afbildet på mange postkort. Her lægges hvert år i juni (Corpus Christi) en kæmpestor mosaik af blomsterblade. Bag rådhuset er der en lille hyggelig botanisk have med overraskende mange eksotiske planter. Lige over for haven går der en passage ind til den meget store terrasseformede park Jardin Victoria.


Pladsen neden for parken er byens centrum. Her får de lokale sig en sludder over en kop kaffe ved siden af den lille musikpavillon. Udsigten ned over byen, dalen og Puerto er flot her i 350 meters højde.