Daseliv i Sivota

 


© Johnni Balslev


Sivota er en lille fiskerby mellem den store havneby Igoumenitsa mod nord og byen Parga længere mod syd på den græske fastlandskyst. Vi er ikke så langt fra grænsen til Albanien.


Man hilser

Der går ikke lang tid før man falder ned i det lokale afstressede tempo. Alle hilser på hinanden. Og snart finder man sine favoritsteder. Enten nede langs havnepromenaden med de mange lystsejlere eller oppe i byen med et mere lokalt miljø.


Oppe i byen er så meget sagt, for den er hurtigt overset. Det meste foregår langs hovedgaden. En del af den er selve landevejen, mens en ensrettet gren af vejen fører ned til havnen. Den afslappede stemning understreges af det store træ midt på landevejen. Det har fået lov til at blive stående ud for det gode udsigtspunkt "Piccolo Mondo" - en taverne med udsigt til byens busstop, lige ved markedet og kirken.


Selv om der er en charmerende bydel mellem grønne træer og farverige blomster nordøst for landevejen, er der ikke umiddelbart meget af historisk interesse i byen. Det er helt klart den smukke natur, det krystalklare vand og strandene, der trækker i Sivota.


Strandtjek

Min tid som strandløve er forlængst forpasset, men en scooter, som desværre ikke kunne lejes gennem rejsebureauet, bringer mig hurtigt til strandene syd for Sivota. Jeg lejede den gennem flinke Stamatis på Sivota Travel lige bag havnepromenaden.


Den første strand ligger kun få hundrede meter syd for byen. Zavia er en hyggelig, børnevenlig strand med skyggefulde oliventræer omkring den lille taverne.


Megali Ammos lidt længere væk er en flot, lidt stejl sandstrand som navnet antyder, men med en del småsten. Det er derfor en god idé at have badesko med. Der er hele fire taverner ved den store strand. Tavernen ind mod land nede ved stranden har bygget sin parkeringsplads som en turistfælde. Man kan kun komme ind i tavernen, ikke ud igen uden at gå hele vejen tilbage. De fik at vide, at det er lettere usmageligt.


Mikri Ammos er lillebror-stranden med en smart men halvdyr bar og taverne.


Den sidste strand, der nævnes på bykortet er Vassilikis strand. Det navn står ikke på kortet eller skiltet ned til stranden. Der står Mega Trafo. Men 29-årige Vassiliki sidder i sin kørestol oppe i forældrenes taverne i skyggen over stranden. Vassiliki taler et glimrende engelsk og fortæller, at hun holder foredrag i skolerne om det at klare sig som stærkt handicappet.


I rækken af strande syd for Sivota vil jeg til sidst slå et lille slag for stranden Paraskevi, der ligger naturskønt 5-6 km fra Sivota. I området er der flere strande, taverner, en iskiosk og et par hoteller. Ud for stranden ligger en dekorativ, frodig grøn ø.


I en lille båd

Stamatis på Sivota Travel mente, at vi skulle tage en lille sejltur ud fra havnen i Sivota. Vi er en snes mennesker i udflugtsbåden med energibundet Costas ved roret. Vi runder pynten for at hente de sidste fire gæster fra Hotel Albatros nede i vandkanten ved en fin lille strand. Det er faktisk nemmere at komme til hotellet ad vandvejen end til fods af de stejle bakker oppe bagved.


Costas slipper roret og slukker bådens motor. Vi driver stille rundt på det krystalklare vand mellem stejle klipper. To store dunke med rød- og hvidvin kommer på bordet. Stemningen skal lige have et ekstra hak opad. Der er nu ikke den store afsætning, det er trods alt tidligt på formiddagen. Men stemningen er i forvejen helt fin blandt det grå guld af blandede nationaliteter.


Vi fortsætter forbi mange små skjulte strande og grotter mellem bevoksede klipper. Det er ikke en dårlig idé at leje en lille motorbåd med kaleche og tage på opdagelse langs områdets mange badebugter.


Efter en dejlig rundtur på havet er det sjovt at slå sig ned på Bamboo Bar på havnepromenaden og se de mange lystbåde lægge til. En flok modne piger har deres hyr med at få båden ind. Det lykkes dog under kyndig vejledning af den kvindelige skipper. Vel i land fortæller de engelske kvinder, at Sivota er første stop på en uges sejlads med otte andre sejlbåde. Deres flotte drinks spejler sig senere på aftenen i solnedgangens skær.


Palm Beach

Næste dag tager vi en gåtur til Palm Beach. Det lyder som en temlig lang gåtur. Men er det ikke. Palm Beach er en taverne på en gammel campingplads med masser af skygge ud til en lang smal stenstrand, kun få hundrede meter nord for havnen i Sivota. Vi fortsætter over endnu en strand ud til den børnevenlige Zevi-strand. Her er der et lille vandland Tore Amare og en glimrende taverne, Stavedo. Her kan man også leje de små udflugtsbåde med kaleche.


Inden vi kommer alt for langt væk fra maden, skal det lige nævnes, at der er et pænt udvalg af taverner, barer, restauranter og Gyros-steder i Sivota. Vi spiste godt på hyggelige Blue Coast på havnepromenaden, dejlig typisk græsk mad hos Spiros Vaggelis oppe ad hovedgaden og så svigtede vi det græske med nogle meget delikate pizzaer på Mediterraneo. Sivota er jo heller ikke så forfærdelig langt fra Italien.

Lej en båd

Man kan leje både inde ved bystranden eller ude ved Zevi-stranden.

Bådleje én time koster 20 Euro, en halv dag 30 og en hel dag 50 Euro, plus bensin.


Rejseinfo

Man kan tage til Sivota på bådudflugt fra Korfu eller ad landevejen fra Parga.

Charter: www.primotours.dk


Se billedserien fra Sivota.....

Tilbage til menuen og 100 rejsemål!Ferierejsen.html