Skopelos efter Mamma Mia

 


© Johnni Balslev


Skulle vi have glemt, at filmen Mamma Mia er optaget på Skopelos, bliver vi mindet om det allerede ved ankomsten til Hotel Skopelos Village. Her hænger alle de kendte skuespillere på væggen: Meryl Streep, Pierce Brosnan, Colin Firth, Amanda Seyfried og Stellan Skarsgaard. De ser ud til at have haft det sjovt mellem optagelserne.


Pierce Brosnan havde lejet en villa oppe bag Skopelos, men hvem af de øvrige mon havde boet i vores dejlige lejlighed? Det fik vi aldrig at vide. Men det er klart, at Skopelos fik et mægtigt løft af filmen fra 2008.


Romantik i byen

Skopelos by kravler som mange andre græske havnebyer op ad bjergsiden som et amfiteater. Der er et livligt mylder langs havnepromenadens mange shops og restauranter. Oppe bag i byen starter det stilfærdige lokale liv mellem de stejle bilfri stræder.


Vi slog os ned i den frodige gårdhave på Restaurant Anna midt blandt tørresnore og slidte facader. En god 3-retters menu til under 100 kr fulgtes af dæmpet musik og romantisk lyssætning.


Trænger I til en snak om øen er "danske" Georgia på den gode restaurant Gialos på havnepromenaden en stor hjælp. Hun har boet her med sin mand Vangelis i 11 år. Ellers er der også søde Mette hos Dolphin Travel.


Klosterliv

Den første dag tog vi en tur mod den bjergrige halvø øst for Skopelos by. I det smukke, frodige landskab ligger klostrene som perler på en snor.


Alt ånder fred og ro på Moni Prodomou. To venlige, krumbøjede nonner smiler til os. Rundt om hjørnet finder vi deres hjælper Spiros. Han er i gang med at høste nogle små ferskner og tilbyder os straks nogle smagsprøver. Den ene nonne åbner døren til deres lille mørke souvenirshop. Vi køber et lille ikonmaleri til samlingen derhjemme.


Moni Vavaras få hundrede meter nede ad bjergsiden fra Prodomou huser kun en venlig opsynskvinde. Den lille gård omkring kirken er afstressende med sine rå stenfacader krydret med broderede gardiner og farverige blomster.


Vi slutter vor klostertur på Moni Metamorfosi. Indgangen er smukkere end de andre. Inden for mødes vi af en lidt studs men statelig munk. Han åbner dog velvilligt døren til den nydelige kirke.


Med kun tre gejstlige på tre pænt store klostre kunne det være, at klosterlivet også trænger til et løft fra en Hollywood-film.


Strande mellem pinjeskove

Næste dag tager vi en tur ud på øen. Vi sætter kurs mod Stafilos på sydkysten af Skopelos. Turen går gennem en dalsækning med frodige marker på begge sider. Stafilos har en fin stenstrand mod øst, mens hovedvejen knækker af mod vest langs kysten.


Strandflækken Agnontas har en lille havn og tre gode taverner. Den mest lokale har sine borde under strandens store træ. Fra træets skygge holder forældrene øje med ungerne, der plasker rundt i vandet.


Det største og mest livlige badested på Skopelos er Panormos lidt længere fremme med en lang række taverner og et par forretninger. Alle strandene er småstensstrande. Det er derfor en god idé med badesko.


Millia og Kastani er to af øens kendte strande. Der er busstop ved dem begge. Hovedvejen er her omgivet af duftene pinjeskov. En stor del af Mamma Mia blev optaget på Kastani Beach. Kulissen er forlængst taget ned og erstattet af en fin have med stor græsplæne og en nydelig restaurant.


Byen Klima ved kysten længere mod nord er ikke noget at skrive hjem om. Men her går en bred vej op i bjergene for at slutte omme i Skopelos by. Denne gang måtte vi vende om fordi vejen stadig i juni måned var ødelagt af vinterens regnvand. En behjertet sjæl må en dag lære grækerne at ofre penge på holdbare bjergveje.


En græker stjæler ikke

Allerede på afstand tager bjergbyen Glossa sig virkelig godt ud. De hvide huse og rødbrune tegltage udfordre tyngdekraften op ad bjergets sider. Hovedvejen slutter i et T-kryds, hvor også lokalbussen vender. Caféen i krydset har udsigt over byen og havet. Et godt sted til en forfriskning.


Oppe i Glossas snævre, charmerende stræder spiser vi frokost på Restaurant Agnanti. Dejligt at nyde både maden og udsigten ned over Glossas havneby Loutraki. Her ankommer de hurtige katamaraner til og fra naboøen Skiathos.


Mens vi nyder de fredlige gader i Glossa kigger et æsel nygerrigt på os. Vi får øje på et stort bundt nøgler i en dør. Hvis der en gang imellem sker et tyveri, er det helt sikkert ikke en græker, der har gjort det. Græske øboere har stor forstand på pengesager, men de stjæler ikke. Efter 40 år med besøg på lige så mange rejsemål i Grækenland har jeg endnu ikke oplevet en græker stjæle, tværtimod er mange tjenere kommet styrtende med folks glemte ting og sager. Eller ladet fyldte punge ligge til afhentning i dagevis.


Mamma Mias bryllup

Vores øtur slutter ad en sidevej lidt tilbage fra Glossa. Vi skal naturligvis ud at se den smukke klippekirke Agios Ioannis fra bryllupsscenen i Mamma Mia.


De ca 5 km derud blir en tur med mange "ih og åh" og stop undervejs for at nyde udsigten over frodige bjerge og det disede hav. Bjerge, skove og havet står i sarte grå nuancer.


Selve klippen med den lille kirke på toppen står som en søjle foran os. Vi klatrer ad den meget stejle stentrappe op til plateauet omkring kirken. Herfra er der selvfølgelig også en meget smuk udsigt. Nu er farverne omkring os imidlertid meget mere tydelige end før.


Der er ikke plads til over 10 personer i den bette kirke. De filmfolk har nok snydt lidt. Men hvad gør det?


Måske skulle vi danskere overveje egnsudviklingsstøtte til en filmproduktion, der kan løfte udviklingen af dansk turisme. På Skopelos har det virket fint.


Charter

apollorejser.dk, spies.dk - ingen lufthavn men transfer med hurtigbåd fra naboøen Skiathos (ca. 1 time).


Se også billedserien fra Skopelos...

Tilbage til menuen og 100 rejsemål!Ferierejsen.html