Udflugtsøen Symi

 

Johnni Balslev ©


Vi står midt i mængden af tusindevis af skubbende og gestikulerende grækere. I det mindste føles det sådan. Det er måske kun et par hundrede, der skal med båden til Symi. Men udover grækere er vi omgivet af papkasser og flere geder. Mirakuløst nok kommer vi helskindet ombord. Gederne tøjres på agterdækket og en lille dreng sætter sig med sin hundehvalp ved siden af vores bagage. Alt er klappet og klart. Alle smiler til hinanden, da vi kort efter lægger fra kaj på Rhodos.


Hurtigfærgen er godt læsset, men ikke med turister som normalt. Det er lokale øboere. Lidt underligt, at de alle skal på ferie på denne søndag.


Sømændenes beskytter

Færgen lægger først til ved klosterbyen Panormitis på den sydlige del af Symi. Det store kloster Taxiarchis Mihail folder sig ud i al sin pragt lige ud til havnefronten. Der er pyntet med flag, og klokkerne bimler i det flotte klokketårn. Vores båd tømmes hurtigt. Folkemassen sætter kurs mod hovedindgangen. Alle valfarter ind i klostret.


Klostret er bygget på ruinerne af en tidlig byzantinsk kirke, der også var viet til sømændenes beskytter Ærkeenglen Mikael.


Ups, det er græsk pinse. Man kan jo få svar, når man spør’. På græsk Pentacost, der betyder 50 dage efter påske. Færgen bliver derfor liggende en time.


Bag klostret er der gang i boder med legetøj og lidt hurtigmad. Inde i klostergården uddeles stykker af specielle runde brød. Mange slår sig ned i klostrets gæsteværelser. Og de to små taverner i byen har nok at se til.


Logi i amfiteater

Der er masser af plads ombord på færgen op til Symis hovedby. Eller rettere to hovedbyer. De er ganske vist vokset sammen, men havnedelen hedder Yialos og bydelen højt oppe på bakketoppen Chorio.


Selve indsejlingen er imponerende. Det er som at sejle ind i et aflangt amfiteater med flotte byhuse til begge sider. Trappegader snor sig op mellem husene. Fra havnen kan man se 4-5 kirker på bjergsiderne. Langs havnepromenaden er der et rigt udvalg af taverner, og foran dem ligger fisker-, udflugts- og lystbåde fender ved fender.


Det er altid sjovt at se de mange, der danner modtagelseskomité, når færgerne ankommer. Mange bær et skilt med et navn på. I dag er det vores tur. Vi stryger hen til manden med vort navn på skiltet.


Han forsvinder op ad trappegaden foran os. Vi vakler efter i den stigende varme. Heldigvis er der ikke langt til den lille lejlighed i det gamle skipperhus. Der er en hyggelig stue med spisebord, køkkenhjørne og en stor glimrende seng. I en hønsehuslignende tilbygning på huset er indrettet et fint badeværelse. Men hovedattraktionen er den store balkon med en smuk udsigt over havnen i Yialos. Vi er hævet lidt over havnen, men ikke så meget, at det kræver Tour de France-kondition at komme herop.


Velstand og fald

Symis seneste storhedstid skyldtes kombinationen af en stor svampefiskerflåde og produktionen af flere hundrede skibe om året. Med indførelsen af dampskibe og senere produktionen af kunstige svampe faldt velstanden på Symi. Befolkningstallet dalede samtidig fra 30.000 til nu 3.000. I dag har man så renoveret en stor del af  de gamle nyklassicistiske skipperhuse og indrettet dem til turister.


De fleste besøger Symi på en éndagsudflugt fra Rhodos. Men det kan sagtens lade sig gøre at tage et afbræk på et par dage fra charterferien på Kos eller Rhodos. Eller evt. kombinere en charterrejse med en uge her og en uge på Rhodos. Éndagsturen yder ikke rigtigt øen retfærdighed, selvom 14 dage på øen måske kan være i overkanten, hvis man ikke ligefrem er bidt af vandreture i bjergrigt terræn.


Nu behøver man ikke mere at klatre de 4-500 trin op til Chorio fra havnen. Der er anlagt en fin vej med kæmpestore hårnålesving ud ad byen for så at føre lige forbi de gamle venetianske vindmøller på toppen. Her kan man iøvrigt overnatte. Turen kan gøres med den lille lokale bus, i lejet bil eller på scooter, som vi lejede for ca 100 kr om dagen. Den første scooter kunne dog ikke klare stejle bjergsider. Fruen af og spadsere. Knap så populært. En ny scooter klarede det imidlertid fint.


Livet på en fletstol

Pedi bliver målet for et par udflugter. Her kan de lokale godt lide at bade mellem bugtens både. Andre tager en shuttlebåd til de fine strande Agios Nikolaos og Agia Marina. Det er gode børnevenlige strande. Vi får os en god græsk frokost på familietavernen til venstre på havnen.


Fra Pedi er der ikke langt op til Chorio. I denne del af hovedbyen findes den gamle græske atmosfære. Her bliver man væk mellem de snævre stræder og trappegader. Undervejs ser man også, hvordan mange huse blev ødelagt under anden verdenskrig. Langs kanten af  bjerget er der nogle helt fantastiske kig ned over havnebyen Yialos.


Fremme på byens torv hersker en afslappet stemning med lokale mænd bænket på fletstole ved vakkelvorne træborde. Verdenssituationen ordnes over en græsk kaffe, med et glas iskoldt vand og lidt sundt ganeguf som tomat, agurk, feta og oliven.
Tilbage til menuen og 100 rejsemål!Ferierejsen.html


Fakta

Symi er en del af De Dodekanesiske Øer, beliggende få sømil fra Rhodos, men omgivet af Tyrkiet. Øen er på kun 60 kvkm og har 3000 indbyggere, der i dag mest lever af turismen.


Rejsen dertil

De fleste tager en turbåd fra Rhodos. Der er hurtigfærge, der tager to timer, bilfærgen tager lidt længere og hydrofoilen gør turen på 1 time.


Strandene


Symi er ikke specielt kendt for sine strande, men der er, hvad der skal være. Altid en taverne.

- Nos er bystranden for enden af promenaden mod nordøst. Den er ganske hyggelig, men en lille øl på tavernen koster 4 Euro, ca 30 kr. Det er i overkanten, selv på havnepromenaden.

- Nimporios ligger længere uden for byen. Den er fredelig med skyggefulde træer og en lille taverne.

- Agios Nikolaos kan nås til fods fra Pedi på et kvarter og regnes for en af øens mest børnevenlige sandstrande. Den skråner blidt og træer giver også her en del skygge.

- På den anden side af bugten i Pedi ligger Agia Marina. Den kan også nås til fods eller med taxibåd. Ud for den gode strand ligger en lille ø som et oplagt mål for en svømmetur.

- Nanou og Marathounda er to større stenstrande længere mod syd. De nås bedst med badebåd fra Yialos.Det skal I opleve på Symi


- Klostret i Panormitis er Symis væsentligste attraktion bortset fra hovedbyen selv. Tag evt. turen over bjergene med den lokale bus.


- Den lille fiskerby Pedi har selv et par småstrande og taverner, men ellers går der både herfra til flere strande.


- I den høje del af byen Chorio findes det afslappede lokale liv med snævre stræder, små butikker, billige taverner og betagende udsigter over havnebyen Yialos.


- Det historiske museum nær Chorios Kastro er et fint lille museum med en flot udsigt. Marinemuseet i Yialos ligner derimod et loppemarked.


Tag en tur med taxibåd fra Yialos eller Pedi til strandene lidt længere væk. Det er frisk luft og fred og ro, men altid en taverne.


Se også billedserien fra Symi...