Thurø - en perle i øhavet

 

© Johnni Balslev


Det Sydfynske Øhav er et af Danmarks smukkeste naturområder. De bløde fynske bakker dækket af gule rapsmarker og grønne skove smyger sig ned til det milde øhav. Et utal af grønne øer lokker med hver deres charme.


En af de mere ukendte er forbundet til den livlige købstad Svendborg med en dæmning. Thurø ligger kun 4 km fra Svendborgs centrum.


Københavnerbørn

- Jeg kan huske, at vi som børn glædede os til at få sommerbesøg af ungerne fra København. Inde hos naboen i Smedestræde kom der mange somre to livlige tvillingeknægte. De var senere med i filmen Flintesønnerne. Den gang flyttede mange Thurø-familier ud i annekset og overlod huset til sommergæsterne.


Sådan fortæller Ulla, der arbejder som frivillig i Thurøs lokalhistoriske forening. Foreningen har til huse i Bergmanshus på Thurøs hovedgade. Huset har tilhørt den dengang kendte forfatter Karin Michaëlis. Hun gav ly til politiske flygtninge som tyske Berthol Brecht op til Anden Verdenskrig.


Forfatteren Tom Kristensen, ham der skrev Hærværk, flyttede senere fra København og købte hendes gamle bolig "Torelore" ved Svendborgsund. Tom Kristensen ligger begravet på Thurø Kirkegaard med en udsigt over Skårup Sund mod Fyn han ville have nydt, som Maria Garland gjorde det i filmen "Den rige enke".


Christian den Fjerdes svigermor

Længe inden den første turisme holdt sit indtog, havde Thurø været underlagt kongehuset og flere godser. En af de mere kendte ejere var enken Ellen Marsvin. Hun var rig, magtfuld og i mange år økonomisk rådgiver for Christian den Fjerde. Hendes datter Kirsten Munk blev  som 17-årig gift med kongen og skænkede ham 12 børn.


Ellen Marsvin lod Thurø Kirke opføre på ét af øens allersmukkeste steder i 1639. Næsten to hundrede år senere i 1810 køber øens bønder øen fri af godset Bjørnemose, der kan ses fra kirkegården.


Så til søs

Ind i 1800-tallet sker der en fantastisk udvikling inden for skibsbygning og skibsfart på Thurø. I den sidste del af 1800-tallet lå snesevis af tremastede skonnerter opankret for vinteren i Thurøbund. Her i hesteskoens våde hjerte lå skibene i læ for vinterstormene.


Ialt blev der bygget 200 træskibe på den lille ø's mange skibsværfter. I årene 1900-10 var 100 skibe hjemmehørende på Thurø. Skibsbyggere, reddere og søfolk slog sig ned. Mange nybyggede huse fik navne efter skibene.


I dag er der to værfter tilbage. Walsted, der er verdenskendt for sine apteringer og reparationer af lystyachter fra hele verden, og længere inde Thurøbund Yachtværft ved Thurøs største marina. Som mange andre steder på Thurø findes her en række charmerende gamle fiskerhytter. Mellem dem ses Danmarks ældste suttetræ. Børn har med sikkerhed afleveret deres sut her siden 1963.


Der går en meget smuk sti i vandkanten fra Gambøt gennem de to skibsværfter og ud til øens gamle røgeri med udsigt til Svendborgsund og Taasinge med Valdemars Slot og den gamle fiskerby Troense.


Bådebroerne

Var det ikke for sin form som en hestesko, kunne Thurø sammenlignes med et pindsvin med de mange bådebroer strittende ud rundt om på øen. Neden for kirken hedder broen Præstelandingen, fordi præsten ankom med skib fra Svendborg. Fortsætter man ad den naturskønne sti med fire naturlige kilder på nordsiden af øen kommer Snævringen. En snæver vej går stejlt ned til bådebroen. Her lagde postbåden til. Båden har fundet sit sidste hvilested omkranset af en stensætning ved Snævringens Bådelaug. Stien slutter ved Mejerihavnen. Mejeriet er idag bygget om til en villa, men det lå så tæt ved vandet, at man nemt kunne sejle væk med mejeriprodukterne.


Broen ændrer Thurø

Færgefarten til Thurø stoppede med bygningen af en dæmning og bro i 1934. Nu er det kun den herlige sommerbåd Helge fra 1924 der besejler ruten mellem Svendborg, Thurø og Taasinge. En utrolig flot sejltur mellem hvide sejl og grønne brinker.


Tilbage til nutiden. Epoken med sommerbesøg af københavnere er ovre. I 1960'erne og op til 80'erne byggede man et helt nyt villakvarter på den nordvestlige del af Thurø. Den gamle landsby Blåby er nu helt omgivet af villaer og parcelhuse i den noget dyre ende. Mange med udsigt over vandet med private strandhaver og bådebroer.


Upåvirket charme

Resten af Thurø har en helt upåvirket charme. Trods sin lidenhed har Thurø flere frugtplantager og skove. Fredskoven strækker sig tværs over hesteskoens sydlige ben. En sti fører ind i den luftige bøgeskov med flotte kig ned over den 15 meter høje skrænt mod vandet i Thurøbund.


Østerskoven strækker sig mod syd til det store fredede Thurø Rev. Et område med frit græssende Herreford-kvæg og vådområder med plads til ynglende og trækkende fugle. Yderst ude er der to strande med en blanding af sand og småsten. En mod sydvest og en mod sydøst. Den mod sydøst med udsigt til Valdemars Slot på Taasinge er også søgt af naturister.


Strandliv

Midt i Østerskoven ligger imidlertid Thurøs hovedattraktion. Smørmosen er en af Sydfyns absolut bedste strande. Det hvideste sand strækker sig blidt skrånende ud i farvandet mellem Fyn og Langeland. Med blåt flag og badebro med rutchebane er den et ideelt sted for børnefamilier.


Inde bag stranden findes et utal af gratis aktiviteter: Stangtennis, petanque, hoppepude, bordtennis, beachvolley, børnelegeplads, stylter og meget mere. Kajakker kan lejes. Man kan også sidde ved de mange borde og bænke og nyde udsigten over stranden. Eller sidde nede ved grill- og ishuset og nyde spillet på Danmarks måske sjoveste minigolfbane. Min score er ikke noget at skrive hjem om, men vi fik grinet ret meget.


Lars Holmgaard har med sin familie drevet de mange aktiviteter gennem en lang årrække.


- Jeg kom her selv som gæst i 1970'erne med mine forældre. Så faldt jeg for ejerens datter Lisbeth, siger Lars Holmgaard med et lunt glimt i øjet. Vi blev gift, overtog driften af Thurø Minigolf i 1981 og fik en datter og to sønner. Børnene er heldigvis en stor hjælp i den daglige drift.


Man kunne godt tro, at stranden var besøgt af mange tyskere.


- Nej, 95% af vores gæster er danskere. De fleste er jyder syd fra Limfjorden og københavnere på éndagstur. Hollændere og tyskere kom tidligere med færgen Bagenkop - Kiel. Da færgeruten blev nedlagt stoppede tilstrømningen. På den anden side kan vi mærke, at den nye motorvej fra Odense til Svendborg hjælper. Flere danskere udefra kompensere for det faldende antal udlændinge. Samtidig har vi stor søgning fra lokalområdet, slutter Lars Holmgaard.


Campingliv

Det er helt oplagt at lægge en campingplads tæt på den dejlige strand. Og Thurø Camping ligger da også lige bag minigolfen.


Louise og Thorkild Harnfeldt overtog campingpladsen i 2014. Louise på 31 kommer oprindeligt fra København og Thorkild på 35 fra Hobro.


- Det blev et forrygende år med solskin og masser af arbejde, siger Louise med et smil og kigger på sin mand Thorkild. Thorkild er manden ude på pladsen med tjek på det praktiske arbejde. Louise tager sig mere af kontakten med gæsterne i den lille reception og kiosk med dagligvare.


Ægteparret flyttede ind oven på hovedbygningen med deres tre drenge Viktor, Gustav og Marius.


- Vi ville gerne nå at flytte ind, inden den ældste skulle begynde i skole. Det lykkedes næsten, siger Louise Harnfeldt. Vi havde kigget på andre pladser, men fik så et tip om, at denne plads ikke længere skulle være knyttet til FDM. Og så slog vi til.


Sommeren 2014 var en god dansk sommer med mange soldage. Sådan har 2015 ikke været.


- Nej, men heldigvis øgede vi antallet af fastliggere med ca 25%. Det ligger nu omkring de 100. De har reddet omsætningen i 2015. Ialt har vi 300 enheder delt ind i mindre områder. Til dem kommer 18 hytter.


- Campingpladsen har været præget af mange voksne par, men vi vil gerne prøve at tiltrække flere børnefamilier, fortsætter Louise Harnfeldt energisk. Men vi vil ikke have ungerne til at larme over hele pladsen, så vi koncentrerer aktiviteterne, hvor de generer mindst. I år fik vi en ny multibane med kunstgræs, 3 nye store hytter og en miljøstation. Vi sætter det op, vi mener gæsterne har brug for.


Om de unges energi kan koordineres med naboens erfaring kommer an på en prøve. For de der bruger området, er Smørmosen en ideel kombination af aktivitet og mulighed for oplevelser i den dejlige natur. At der så ikke er langt ind til shoppingbyen Svendborg med et spændende maritimt liv og gode spisesteder er et ekstra plus.

Fakta

Der bor ca 3.800 på øens hesteskoformede 7,5 kvkm, heraf 3.400 i Thurø By.

Indkøb: Øens store SPAR har åbent hver dag fra 07 til 20:00. SPAR er lokalt posthus og håndkøbsapotek. Her kan også købes brød fra Thurø Bageren.

Spisesteder:  Skipperkroen tager større selskaber og leverer mad til selskaber ud af huset. Ved siden af Spar ligger pizzaria'et Hindenburg.

Ophold uden for Thurø Camping: Der findes flere glimrende B&B på Thurø. Blandt dem Thurø Bed and Breakfast med moderne faciliteter ved siden af kroen. Der er en del sommerhuse til leje.

Thurøs anden campingplads er Møllegårdens Strandcamping. En hyggelig, lille familiær to-stjernet campingplads i strandkanten ved Øgavl nær Smørmosen allertættest på Fyn.


OBS: Siden denne artikel blev sendt til Camping-Fritid har Erik Nielsen åbnet sit bryggeri på Bergmannsvej 82 for offentligheden. Her er direkte udsigt til brygningen. Erik afholder ølsmagning og har en dejlig butik med fynske produkter. Der er åbent, når flaget er ude - eller tjek på oebryg.dk.


Thurøstuen er også åbnet siden denne artikel er skrevet. Thurøstuen er det eneste sted, hvor du kan møde thurinerne hele året. Det hyggelige spisested har også en opvarmet udestue, hvor der må ryges. “Stuen” drives af det unge par Camilla Andersen og Thor Pedersen og ligger i et stråtækt bindingsværkshus lige ved siden af Øbryg på Bergmannsvej 80 - thurøstuen.dk, FB Thurø Stuen.


Gode websites

visitsvendborg.dk - thurøminigolf.dk - thuroecamping.dk - moellegaardenscamping.dk - thuroarkiv.dk  - thuroe-bedandbreakfast.dk - thurokro.dk - skipperkroen-thuro.dk -