Troense - velholdt landsbyidyl

 
 


Der er helt sikkert nogle indfødte i Troense, der vil ægre sig over, at jeg nu gør reklame for deres dejlige landsbyidyl. Den ville de måske gerne have for sig selv. Men sådan går det bare ikke i denne verden. Og så hemmelig er landsbyidyllen heller ikke.


Det er en kendsgerning, at Badstuen, Strandgade, Troense Strandvej og især Grønnegade er nogle af de smukkeste landsbygader i Kongeriget.


Mit forslag er at tage det flotte gamle veteranskib Helge fra Svendborg ud til Valdemars Slot og så gå ind ad Slotsalléen til Lodsvej på højre side. Lodsvej går umærkeligt over i Troense Strandvej. Følg vejen ind til centrum af Troense ved Strandgade. Ovre til venstre på Strandgade ser i Storms Hjørne, en fin lille købmandsforretning, der drives af en stor flok frivillige. Til højre den gamle skole, forhenværende posthus og søfartsmuseum. Nu er huset med det lille spir privatbolig. Fortsæt til højre forbi Hotel Troense og drej op ad Badstuen til venstre.


For enden af Badstuens bebyggelser går en sti ind til venstre. Badstuestien går lige over til Grønnegade. Ovre i Grønnegade går I til venstre ned ad Grønnegade. Efter svinget komme Helle Troelsens have. Haven i Troense er ikke alene titlen på en flot havebog, det er muligt at kigge indenfor i haven nogle gange om året.


Bag de mange stråtækte huse gemmer sig store plantagelignende haver, der stadig rummer mange æbletræer.  Flere haver er tæt på et par hundrede meter lange. En gang om året sejler man æbler ind til en festlig æblefest i Svendborg.


Turen efter de mange åhh og ihh kan passende afsluttes på Hotel Troense med en smuk udsigt over lystbådehavnen og Helges anløbsbro til Thurø på den anden side af Svendborgsund. Hvilken herlig udsigt, sagde thurineren!


Den beskrevne tur er ca 4 km lang. Den kan afkortes ved at gå fra Slotsalléen til venstre ad Præstealléen og videre ad Grønnegade til centrum af Troense. Så er turen kun ca 2 km lang.


Helge sejler tilbage til Svendborg fra Troense. Man kan også tage bus nr 250.


© Johnni Balslev