Azulejos - sig det med kakler

 
 


De ses overalt. Som små lykkebringere på husvæggene, som store dramatiske malerier på fine paladser, måske et ydmygt vejskilt,  en bibelsk historie eller som dekoration i en restaurant. Kaklerne er en naturlig del af portugisernes dagligdag. Azulejos - som portugiserne kalder deres kakler - er på ingen måde finkulturel kunst, men derimod en kilde til glæde for almindelige mennesker.


Kaklerne fandt vej til Portugal gennem arabiske maurere fra Nord-Afrika via Sevilla i Spanien ind i 1400-tallet. De arabiske maurere havde haft Portugal besat fra 711 til  midten af 1100-tallet. Kaklerne ændrede først deres udtryk alvorligt da den majolicanske stil kom til landet fra Italien i midten af 1500-tallet.


De figurative mønstrer afløses af renæssancens mere fortællende stil. Samtidig bliver kaklerne glatte i overfladen. Det gør det muligt at male direkte på underlaget af hvid glasur.


Senere kommer de enkle blåmalede fajance-kakler til Portugal. De er klart inspireret af kinesisk porcelæn, men gjort europæiske af hollænderne i Delft. Portugiserne havde iøvrigt tidligere sat sig på handlen med kinesisk porcelæn. Det var altså et snedigt handelstrick af hollænderne at fabrikere disse blåhvide kakler og så sælge ideen til portugiserne.


I 1600- og 1700-tallet har azulejo’en sin storhedstid. Portugiserne udvikler deres egen stil med store historiske og religiøse malerier. Det kunne også være jagtscener eller fransk inspirerede scener fra det daglige liv.


De seneste år synes portugiserne at have genfundet inspirationen. På nye huse ses farverige og fantasifulde illustrationer, der harmonerer med bygningernes arkitektur.


En rejse i Portugal er ikke kun en rejse til et dejligt turistland, landet byder også på en smuk synlig kulturarv. Portugiserne siger det med kakler!


Fotoserien starter i Lissabon, fortsætter i Cascais, så azulejosmuseet i Convento da Madre de Deus og bymuseet i Lissabon (Museu da Cidade). Derefter nogle stykker fra kongebyen Sintra for at slutte på Madeira.


Se gerne artiklen om Lissabons museer..


Tilbage til menuen og 100 rejsemål!Ferierejsen.html


Johnni Balslev ©