Playa de las Americas

 


Johnni Balslev ©


Det gode vejr og den lange sandstrand trækker hver vinter i titusindevis af danske turister til Playa del Ingles på det sydlige Gran Canaria. Det kæmpemæssige turistområde har ikke noget egentligt centrum. De fleste tager kending ud fra de store shoppingcentre.


På Tenerife var det anderledes. Her var der masser af sol på sydkysten som på Gran Canaria. Der lå endda en lille fiskerby, men her var ikke en stor sandstrand som på Gran Canaria. I årevis måtte man nøjes med nogle barske sorte lavastrande og senere et berygtet drukmiljø i centret Veronicas.


Det har helt ændret sig. Nu tager folk pejling ud fra de mange nye sandstrande langs den 7 km lange promenade. Lad os derfor tage en promenadetur langs kysten med start i fiskerbyen Los Christianos.


Lokalmiljø

Bystranden i Los Chritianos bruges ikke så meget til badning men mere til solbadning og leg. I tilgift får man en flot udsigt til færger, fiskerbåde og flotte udflugtsbåde.


Selve byen har sin egen charme med et lokalt miljø oppe ved hovedgaden Avenida de Suecia og et par overraskende lokale steder ved havnen. Restauranten uden navn har opgang gennem en gitterport bag på bygningen nede i fiskerihavnen. Fra første sal er der en fremragende udsigt over by, strand og fiskerflåde. Eller hvad med en drink eller kaffe i det fri med de lokale på havnen hos Guiermo i Kiosco Bahia?


Fra Los Christianos går promenaden ud under en vejbro. På den ene side af broen har du den glimrende fiskerestaurant Rincon del Marinero, på den anden den kendte turistrestaurant Chill Out. Nu strækker den store  brede sandstrand Las Vistas sig til venstre. Den har alt hvad der skal til af aktiviter. Fra beach-volley til bananbåde. På højre side var San Telmo-centret tidligere præget af nedslidte engelske barer. Nu er der øverst oppe en blanding af romantiske spanske tapasrestauranter og livlige sydamerikanske barer.


Marmor og mosaikker

Der hvor Las Vistas-stranden drejer mod vest ligger et lille shoppingcenter Vistasur med springvand i midten. På bagsiden af centret starter en af Kanarieøernes flotteste indkøbsgader. Avenida de las Americas er en boulevard med begrænset trafik, brede marmorfortove, farverige mosaikker, palmer og store mærkevareforretninger. På venstre side en række gode hoteller i afvekslende arkitektur ned mod havet. Midt mellem hotellerne ses underholdningstemplet Pyramide de Arona med shows af international standard.


Bag mærkevareforretningerne på højre side løber en lang arkade med mindre butikker med kunsthåndværk, elektronik, tøj og sko. Det hele er blandet op med nydelige restauranter og cafeer med levende musik om aftenen. Bag det store supermercado Gran Via er der til den ene side en af Kanarieøernes mest farverige minigolfbaner, til den anden et shoppingcenter i charmerende arkitektur og pang-farver.


Går man igen ned til strandpromenaden havner man på den palmekransede Playa del Camisón. Havde jeg været en strandløve, ville den med sin intime atmosfære og grønne omgivelser være en af de absolutte favoritter. Efter Camisón drejer promenaden ud på et mere åbent stykke kyst, hvor surferne tager over. Deres vovemod beundres fra de mange bænke langs havet.


Forældrenes skræk

Længere fremme kommer de gamle lavastrande Troya med et trofast stampublikum neden for det stadigt eksisterende Veronicas, alle teenageforældres skræk. Her festes stadig igennem hele natten med en udpræget risiko for tømt tegnedreng og tømmermænd.


For enden af Troya går strandpromenaden længere op på klipperne. Ind til sidste år var der kun trapper på dette stykke. Men nu er det muligt at køre el-scooter eller cykle ad en flot rampe. Det gør, at hele strækningen på 7 km fra Los Christianos til El Duque kan køres uden kantsten eller trapper.


Promenaden snævre ind til en bred sti forbi det flotte park- og poolanlæg ved Las Rocas. Det ser fornemt ud, men kig bare indenfor, der er offentlig adgang. Las Rocas’ restaurant stikker ud på et klippefremspring med en fri udsigt op langs kysten.


Hvalsafari

Vi er snart fremme ved lystbådehavnen Puerto Colón. Som i Los Christianos er her også masser af muligheder for at opleve delfin- og hvalsafari på havet. Centret i Puerto Colón har stadig et par familieejede engelske pubs og restauranter med udsigt til La Pinta-stranden ved siden af. La Pinta virker som en bystrand med sin ekstra brede promenade og et utal af restauranter. Tjenerne er desværre temlig pågående for at lokke folk indenfor.


Nu følger strandene Torvisca og Fanabé. De er svære at skelne fra hinanden, men Torvisca har flere hyttecafeér på stranden. Lidt i brasiliansk stil. Tager man et strejftog op fra strandene, er der overraskende mange stilfærdige grønne stier med fuglefløjt og eksotiske planter. Neden for centret Playa Fanabé er det muligt at leje de sjove tohjulede Segways. Efter Fanabé svinger promenaden ind i et flot stykke klippekyst mod den sidste større sandstrand.


Turistpenge kommer tilbage

El Duque er navnet på et af  flere nye luksushoteller i denne ende af Las Americas. I en spændende arkitektur med tårne og spir hæver hotellet sig over en enorm, skrånende grøn have. El Duque er også navnet på den sidste meget charmerende sandstrand og et supermoderne indkøbscenter Plaza del Duque.


Mod syd afgrænses stranden af en stor rund klippe, så kommer et stykke med palmer i sandet og en luftig hvid café med priser godt oppe ad skalaen. Bag stranden er et lille center El Mirador med et par tøj- og kunsthåndværksforretninger. De små stræder, træbalkoner, smedejern, kakler, natursten i hvide og jordfarvede mure leder tanken hen på en gammel spansk bjergby.


Playa de las Americas er et kæmpemæssigt turistområde med over 100.000 sengepladser. Det består heldigvis af  mere intime og overskuelige områder. Det er tydeligt at se, at en stor del af turisternes penge geninvesteres. Mest i børnevenlige læstrande, i en bred palet af aktivitetstilbud, hoteller i den øverste del af mellemklassen og grønne områder mellem afvekslende arkitektur. Las Americas synes på mange måder at være rykket fra sin konkurrent på Gran Canaria.

3 magelige aktiviteter

Fiske-spa er den nye dille langs kysten. For ca 55 kr ordner de små fisk hård hud på fødderne.

Man behøver ikke være gangbesværet for at leje en el-scooter fra ca 500 kr ugentligt.

Segway er en skæg elektrisk to-hjuler. Den udlejes et par steder fra ca 110 kr for 30 min.


Se også billedserien fra Playa de las Americas.....

Tilbage til menuen og 100 rejsemål!Ferierejsen.html