Eventyrhavnen i Salou

 © Johnni Balslev


Det ligner ellers et ganske almindeligt, nydeligt hotel med en atriumgård i midten med et kig op gennem bygningens indre. Et andet kig ud gennem gardinerne på værelset afslører imidlertid noget meget overraskende.


Vi er på guldkysten Costa Dorada lige syd for Barcelona. Nærmere bestemt i feriebyen Salou. En ferieby der har alt, hvad der hører til en rigtig daseferie.


Den kilometerlange, brede sandstrand skråner børnevenligt ud i havet. Langs stranden løber en bilfri strandpromenade kranset af svajende palmer. Længere inde kommer et stort udbud af restauranter og barer, suppleret med de mest almindelige forretninger med tøj, sko og badedyr.


Salou er en dejlig badeby, som mange andre langs Spaniens Middelhavskyst. Men Salou har et stort es oppe i ærmet. Esset er en temapark. Det lyder måske lidt kedeligt, men er det så absolut ikke. Vi kigger derfor op på hotellet "Gold River" igen.


Guldgraverbyen

Ud for mit værelse ligger en tro kopi af en gammel amerikansk westernby. Altså sådan en vi ser på westernfilm i fjernsynet med bedemandsforretning, saloon, bank, advokat, hotel og det hele. Det viser sig, at jeg bor på Rådhuset i den lille westernby. Det kan vi tydeligt se fra byens Opera House, hvor der serveres lækker mad under store lysekroner og tunge gardiner. Hele molevitten er ét stort hotelkompleks, hvor man kan vælge sin egen bygning at bo i.


Efter en tur ned ad hovedgaden kommer man via en træbro frem til indgangen til eventyrhavnen PortAventura.


PortAventura er på vej til at blive en af Europas største temaparker. Selve PortAventura består af seks mindre temaparker. I kan få en tur i det vilde vesten med en sejltur ned gennem Grand Canyon, videre gennem et mexicansk tema, en bid af Kina med en lille havn, et polynesisk område, et cambodiansk Angkor tempel-tema, et Middelhavsområde med skibe og havnepromenade.


For de mindste er der opbygget et helt dukkebymiljø omkring TV-serien Sesamgade. Det hele er krydret med utallige halsbrækkende og andre mere familievenlige forlystelser. Mange af dem er knyttet til vandet. Det giver lidt køling på en varm sommerdag. Skulle I blive våde, er der store tørremaskiner  til rådighed.


Nu var vores tid begrænset, men PortAventura er kendt for sine mange livlige shows i de enkelte temaparker.


0-180 på 5 sekunder

Skulle de seks temaparker ikke være nok, kan man vælge at supplere med besøg i det caribiske vandland med store pools og nogle af Europas højeste vandrutchebaner. En rutchetur fra 31 meters højde og 6 meter i sekundet må være for den kræsne kender. Eller hvad med en smuttur ind i det splinternye Ferrariland med endnu mere fart over feltet?


Hovedattraktionen i Ferrariland er Red Force, hvor du bliver skudt afsted fra 0 til 180 km i timen på 5 sekunder 112 meter lodret op i luften for så få sekunder efter at være tilbage igen på den anden side.


Jeg fik en tur i en virtuel Ferrari, der meget realistisk bragte os fra de første racerløb ad hullede landeveje,  gennem vandpytter og op til nutidens Formel 1-gadeløb i Monaco for at slutte i et hæsblæsende ræs en gang ude i fremtiden.


PortAventura tog fusen på denne rejsejournalist. Forlystelsesparken er et sted for piger og drenge i alle aldre. Den virker ikke helt så plastikket som andre parker, og den har tilmed store grønne områder. Her er oplevelser nok til minimum en hel dag med selv de mest forvænte børn. De sover garanteret også godt efter en dag i PortAventura.


Salou og PortAventura er sommerens nye chartermål. Men skulle det ikke være nok, er der gode muligheder for udflugter med indhold.


Romersk underholdning

Tarragona ligger kun nogle kilometer nord for Salou. I dag er den en by med 160.000 indbyggere, men den har en historie, der strækker sig tilbage til romertiden. Den centrale del af Tarragona er simpelthen bygget oven på resterne af romerbyen Tarraco grundlagt omkring 218 før Kristi.


Portal del Roser er indgangen til den charmerende gamle bydel i Tarragona. Lige inden for om hjørnet til højre findes en udstilling med en miniatureudgave af den utroligt velordnede romerske by. Den plan er god at have i baghovedet på en rundtur i Tarragona.


Tarraco var romernes hovedby på den iberiske halvø. Den var især bygget for at stoppe oprørere som Hannibal, der kom denne vej op gennem Spanien fra Nordafrika på sin vej mod Rom.  Omkring Kristi fødsel slår den romerske kejser Augustus sig af helbredsmæssige årsager ned i Tarraco. Under ham og senere kejsere blomstrer byen op.


De romerske ruiner dukker op overalt på vores tur rundt i den gamle bydel. Der er stadig 1 km romersk bymur tilbage. Et par steder har man bygget lejligheder ind i muren. De er kølige om sommeren og holder på varmen om vinteren. De blev bygget før UNESCO erklærede området for World Heritage. For mig var det imponerende at se, at romernes 2000 år gamle hvælvinger  den dag i dag bær moderne lejligheder ovenover.


Vi ser rester af et romersk cirkus, hvor befolkningen på 40.000  kunne følge deres helte i væddeløb på tohjulede krigsvogne med hesteforspand. Hvis de da ikke foretrak at se gladiatorerne kæmpe på  liv og død i arenaen længere nede mod havet.


Selvom Terragona har et meget stort industriområde syd for byen, er der en stribe af lækre strande med blå flag nord for byen.


Ud over de spændende romerske bygningsværker er Tarragona en by, der veksler fint mellem snævre stræder, charmerende pladser og brede boulevarder. Det nyrenoverede marked er absolut et besøg værd med sine små cafeer og frugt og grønt i flotte pangfarver.

Rejseinfo

Direkte fly til Barcelona med Norwegian, Vuelling, British Airways og Iberia.


Charterrejser direkte til Salou/PortAventura: Bravo Tours.


Der er gode togforbindelser mellem Barcelona, Tarragona og Salou/PortAventura. Det tager godt over en time mellem Barcelona og Salou. Det samme via motorvejen.


Se billedserien fra Salou...


Se billedserien fra Tarragona...

Lidt fakta om PortAventura

PortAventura (Eventyrhavnen) åbnede i 1995 og er siden vokset betragteligt under flere forskellige ejere. Blandt dem var amerikanske Universal Studios. Den seneste tilføjelse Ferrariland åbnede i april i år. Prisen for den nye temapark ligger over 750 mio kroner. Parken venter omkring 4 mio besøgende i 2017.


PortAventura har otte store rutchebaner. Fire af dem når op på hastigheder over 100 km i timen. Den hurtigste er Red Force med 180, efterfulgt af  Shambhale med 135 km i timen. Furius Baco, der suser hen over søen i Middelhavstemaet opnår samme hastighed.


Der er fem forlystelser i og omkring vandet. De er specielt dejligt svalende en varm sommerdag. Tutuki Splash er store både, der drøner ned i vandet i det polynesiske område. Grand Canyon Rapids giver den længste tur på 850 meter mellem stejle klipper.


Der er utallige andre forlystelser, og så er der PortAventuras højt berømmede shows. Tjek dem på parkens website. Her kan der også bookes billetter.


Voksenpriserne varierer en del, men starter ved 350 kr for en dag i PortAventuras seks temaparker. Børn koster 300 kr. Alle forlystelser og shows er så inklusive. Der kan være køer ved forlystelserne, især i weekender. Priserne på parkens spisesteder er rimelig.


Se mere på deres eget site portaventuraworld.com