Santa Cruz er en storby med stil

 Johnni Balslev©


Mange turister på Gran Canaria har besøgt hovedbyen Las Palmas. Til gengæld er det ikke så mange turister på Tenerife, der besøger hovedbyen Santa Cruz. Det er egentlig en skam. Santa Cruz er en by med stil.


Der er rigtig højt til loftet i den forholdsvis nye busterminal i Santa Cruz. Hele facaden mod øst er en 10 meter høj glasvæg. I hallen er der informationsskranker, kiosker og et glimrende cafeteria med rimelige priser. Men desværre ingen bagagebokse. Busserne 110 fra Playa de las Americas og 103 fra Puerto de la Cruz kører direkte til busterminalen.


Gennem glasvæggen i hallen er der udsigt til de strømlinede  sporvogne, der på 40 minutter kører til universitetsbyen La Lagunas centrum. Bag dem ses arkitekten Santiago Calatravas imponerende ”operahus” Aditorio de Tenerife. Operahuset vækker helt klart minder om operaen i Sidney. Bygningen overskylles af en kæmpemæssig bølge i hvid beton. Calatrava står iøvrigt også for The Turning Torso i Malmø.


Byen ved havet

Den store Plaza España regnes for centrum i Santa Cruz. Pladsen der før var centrum for det årlige karneval, er nu udstyret med et kæmpemæssigt springvand omgivet af flere pavilloner. En af dem rummer turistinformationen. Bassinet med springvand symboliserer forbindelsen mellem byen og havet.


Monumentet for faldne spanske soldater står her stadig. De færreste er nok klar over, at monumentet er bygget lige efter anden verdenskrig til minde om general Francos faldne soldater under borgerkrigen i 1930’erne. Franco var udnævnt til militær kommandør på Kanarieøerne og planlagde oprøret mod republikken her i Santa Cruz.


Plaza España glider umærkeligt over i Plaza Candelaria ind mod byen. I venstre hjørne fører gågaden Calle de Castillo med de mange specialforretninger op til Plaza General Weyler. Her kan man slå et slag ned til højre mod den store park Gracia Sanabria. Parken er et dejligt åndehul, men jeg smutter gerne ned ad Viera y Clavio noget før ved Plaza de los Patos. Det er en fin gågade tilbage mod centrum og havnen. Der er fred og ro, smukke bygninger og så en lille forhave ved Taberna Wally ud til gaden. Et glimrende sted for et pitstop.


På vejen tilbage er der ikke mere end nogle få meter hen til den hyggelige park ved Plaza del Principe med en lille pavillon, hvor der ofte er levende musik. I parkens fjerne ende ligger et imponerende hus med balkon og masser af flag. Lad jer ikke skræmme af det flotte ydre, der er en hyggelig lille lokal ”cafeteria” i bygningen med et fint udbud af tapas til rimelige penge.


Der er ikke langt til den store havn. Om vinteren er der altid krydstogtsskibe ved molerne. I forgrunden ligger de imponerende katamaran-færger fra Fred Olsen Line ved kaj. De to søsterkatamaraner kan hver tage over 900 passagerer og 270 biler på den 1 time lange tur til Gran Canaria. De er særdeles komfortable, med flere barer, butik og cafeteria. Men pudsigt nok er prisen dobbelt så høj for ikke-canarios. Denne forskelsbehandling ses mange steder på Kanarieøerne.


Opereret med stenmejsel

Det kan være, at vejen nu går tilbage mod busstationen eller de gode shop-amok-fælder bag den. Cortes Ingles, Tres de Mayo og Meridiano er  3 glimrende indkøbscentre lige bag busstationen. Læg gerne vejen ind parallelt med havnen et par hundrede meter inde. Bag Plaza España kommer I ind i den ældste del af Santa Cruz omkring kirken Iglesia de la Conception, hvor sporvognen drejer op i byen mod La Laguna. Her vil I opleve et fredeligt miljø med gamle kolonibygninger malet i harmoniske jordfarver.


Ud for kirken på vej sydover mod busterminalen vil I se to store bygninger. Den ældre bygning til venstre, Museo de la Naturaleza y Hombre, rummer en meget spændende udstilling om Tenerife og Kanarieøernes tidlige historie. Personligt er jeg imponeret over et kranie fra en mand, der har overlevet en trepanering, hvor man er er gået ind i hjerneskallen med en stenmejsel og har lettet trykket efter en blodansamling. Han overlevede og såret voksede sammen. Det samme kan ikke siges om den kriger, der blev fundet død med en pilespids boret ind i rygmarvsknoglerne.


Ved siden af  Museo de la Naturaleza y Hombre har man den 31. oktober indviet et helt nyt kunstcenter. TEA (Tenerife Espacio de las Artes) er et fælles kunstnerisk aktivitetscenter for Kanarieøerne. Her er kunst- og fotografiudstillinger, et stort multimediebibliotek og utallige muligheder for kunstneriske udfoldelser. Centret er bygget i en noget indadvendt grå beton. Det er tegnet af schweizerne Herzog og de Meuron, der også står for renoveringen af Plaza España.


Lige overfor hovedindgangen er der til gengæld farver på. Her ligger det lokale marked Nuestra Señora de Africa med kød, fisk, blomster og grøntsager i en herlig farvepalet. Strejf endelig rundt på de to etager. Her er eksotiske grøntsager, og fisk vi aldrig ser skyggen af på vore breddegrader. Og sikkert heller ikke så friske.


Ungdom i fredet by

Skulle I føle jer fristet til at prøve de nye lækre sporvogne, så hop på og tag en tur op til universitetsbyen La Laguna, der nu nærmest er en forstad til Santa Cruz. Husk lige at billettten trækkes i en automat ved stoppestederne. La Laguna er den oprindelige hovedby på Tenerife. Det var her de spanske kolonister slog sig ned med overblik over land og hav. Samtidig er La Laguna en ungdommelig universitetsby med 25.000 studerende og flere tusinde medarbejdere tilknyttet.


Unesco har erklæret centrum af La Laguna for et unikt bevaringsværdigt miljø. Klostre, kirker og administrationsbygninger i spansk kolonistil er en pudsig kontrast til livet i de mange barer og restauranter, der skjuler sig bag små åbninger i  bygningernes facader.


Det gamle marked er flyttet ud til Plaza San Francisco ved klostret og kirken fra 1600-tallet af samme navn. Det er stort og livligt, og så er det et af de få, hvor man ikke skal bakse alt for meget med lysmålingen for at få et godt motiv.
Charter


Apollorejser.dk

Spies.dk

Ellers er Santa Cruz et godt udflugtsmål fra Sydtenerife og Puerto de la Cruz.


Fly

Norwegian.com
Fakta

Santa Cruz og La Laguna har tilsammen ca 350.000 indbyggere. Santa Cruz er hovedby for øerne Tenerife, La Gomera, La Palma og El Hierro.


Klimaet er mildt om vinteren, med temperaturer på 18 – 22 grader. Der kan falde en enkelt regnbyge, og en let trøje er god at have til de kølige aftener.


Se også billedserien fra Santa Cruz...

Tilbage til menuen og 100 rejsemål!Ferierejsen.html